IOF közgyűlés

Zentai László újabb ciklusra elnökségi tag.

Idén is a Felnőtt Világbajnoksághoz kapcsolódva rendezte a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség az éves rendes közgyűlését.

A kétéves ciklus lejártával tisztújításra is sor került. A most lejárt volt a tisztségviselők utolsó kétéves ciklusa. A jövőben négy évre kapják a mandátumukat olyan módon, hogy a továbbra is kétévente tartandó választásokon az elnökség fele lecserélődik. Az átállás miatt a mostani választáson volt akit kettő, volt akit négy évre választottak meg. Az elnököt négy évre, az alelnökök közül sorsolással kiválasztott kettőt két évre, az elnökségi tagok közül pedig hárman önkéntesen vállalták a kétéves megbízást.

A 2012-ben megválasztott elnök, a brit Brian Porteous nem aspirált a posztra, helyette az eddigi első számú alelnök, az észt Leho Haldna volt az egyetlen jelölt, akit meg is választottak.

Haldna a 80-as években volt (még szovjet) válogatott versenyző, váltóban szerzett egy negyedik helyet az 1989-es VB-n. 1993-2007 között az észt szövetséget vezette, 1994-2008 között tagja volt az Észt Olimpiai Bizottságnak. 2002 óta tagja az IOF elnökségének, 2010 óta alelnök.

Az új elnök célként tűzte ki, hogy 2020-ra 80 aktív tagja legyen a szövetségnek, a tájfutás többet szerepeljen a TV-ben, és a fiatalok elérése érdekében még sikeresebbé kell tenni a Tájfutás Világnapját. Az olimpia programjába kerülésre a sítájfutás esetében reális esélyt lát.

Alelnöknek választotta a Közgyűlés Astrid Waaler Kaast (Norvégia, ő lett az első számú alelnök), Michael Dowlingot (Ausztrália) és Mikko Salonent (Finnország). Elnökségi tagok lettek: Owe Fredholm (Svédország), Tatiana Kalenderoglu (Törökország), Nik Suter (Svájc), Maria Silvia Viti (Olaszország), Ting-Wang Yue (Hongkong), Vincent Frey (Franciaország), Zentai László (Magyarország). Ezzel Zentai László 10 évnyi tagság után újabb négy évre kapott bizalmat.

Tálas Sándor, a Tájkerékpáros Bizottság vezetője az IOF Bronze pin elnevezésű kitüntetését kapta.

Döntés született néhány jövőbeni világverseny rendezőjéről: Dánia rendezi az első sprint számokból álló világbajnokságot 2020-ban, ebben az évben a TrailO VB Hongkongban lesz. Szintén a dánok kapták a 2019-es Junior VB-t és ugyanebben az évben a Tájkerékpár VB-t is. A 2018-as Ifi EB házigazdája Valiko Tarnovo (Bulgária) lesz.

Nem támogatta a Közgyűlés a svéd szövetség azon javaslatát, hogy a világversenyeken a női és férfi pályák győztes idejei azonosak legyenek. Ez gyakorlatilag csak a hosszútávot érintené, hiszen a többi versenyszámban már megvalósult, és ott is a női pályák meghosszabbításával alakulna ki. A fő ellenérvek a közvetíthetőség és az indulók számának csökkenése volt. Ezzel együtt a Közgyűlés deklarálta, hogy a női és férfi eredményeket teljesen egyenértékűként kezeli.