Szeptemberi elnökségi ülés

Szövetségi kapitányi beszámolók.

Gera Tibor indított az utánpótlás válogatott idei beszámolójával. Az Ifjúsági Európa-bajnokság kiemelkedően sikeres volt. A felkészülés jól sikerült, minden edzőtábort megtartottak, kettőt az EB helyszínén. A serdülő lány váltó aranyérme kiemelkedő eredmény, a nemzetek közötti pontversenyben elért harmadik hely pedig az eddigi legjobb szereplés. Már megkezdték a felkészülést a jövő évi EB-re egy szlovákiai edzőtáborral augusztusban.

Dénes Zoltán folytatta a felnőtt válogatott beszámolójával. Egy fiatal, tehetséges csapat magja kialakult, az eredményességre sem lehet különösebb panasz. A páros években szokásos világverseny dömping volt, amik között priorizálni kellett, ez nem volt egyszerű, mert mindegyik esemény valamiért fontos volt. Az EB-n a közeli helyszín miatt elég nagy csapat vett részt, jó tapasztalatszerzési lehetőség volt sokaknak. A Junior VB-n születtek a legszebb eredmények, Weiler Virág negyedik és a lány váltó hatodik helye kiemelkedő teljesítmény. A Főiskolás VB a hazai helyszín miatt volt különleges, a csapat hozta az elvárható eredményeket, de az extra teljesítmény nem jött ki senkiből. A Felnőtt Világbajnokságon pedig skandináv helyszínen sikerült elérni a legfontosabb kitűzött célt, a kvalifikációt a Világjátékokra. Az elnökség mndkét szövetségi kapitány beszámolóját egyhangúan elfogadta.

Szokol Lajos számolt be az idei Hungária kupa lebonyolításáról. Elmondta, hogy az eredeti koncepciótól eltérve a Főiskolás VB kísérőversenyeként rendezték meg az eseményt. A VB rendezőivel jó volt az együttműködés, a sok nehezítő tényező (elsősorban a feszes menetrend) dacára. Az alapáras határidőig csak 500 nevezés érkezett, ez végül a késői és helyszíni nevezésekkel a duplájára emelkedett. A térképek, pályák, szállások, kísérő programok, a versenyek lebonyolítása a Hungária kupához méltó színvonalú volt. A verseny pénzügyi zárása jelenleg is zajlik, egyelőre pozitívnak tűnik az egyenleg.

Bugár József folytatta a Tájfutásért Alapítvány jövőbeni működésével. Az Alapítvány alapító okiratát mindenképpen aktualizálni kell több okból is (törvényi változások, székhely változás). Bujdosó István lett a kuratiórium új vezetője, a korábbi kuratóriumi tagok közül Veresné Sípos Etelka és Dobrossy István továbbra is vállalja a munkát. A további kuratóriumi tagok személyére Bujdosó István a közeljövőben tesz javaslatot.

Miháczi Zoltán ismertette a Versenybizottság javaslatát az érintés nélküli pontérintési rendszerek magyarországi használatáról. A javaslat szerint ezek a rendszerek a jövőben bármilyen versenyen használhatóak, feltétel, hogy a rendezőnek ezt kommunikálnia kell és technikailag minden eszközt elő kell készítenie ehhez. Az elnökség elfogadta a javaslatot, a módosítás év végén majd belekerül a Versenyszabályzatba.

Less Áron számolt be a 2016. évi költségvetés végrehajtásáról. A bevételek terén látszik, hogy bizonyos területeken (pl. pályázatok) nem fog teljesülni a terv, viszont másik sorokon (Tájfutás Világnapja, Főiskolás VB, Erzsébet tábor) túlteljesítés lesz, így összeségében a bevételek teljesülni fognak. A kiadások esetében jelentős megtakarítás látszik. Amennyiben év végéig nem következik be valamilyen hátráltató körülmény, akkor az idei év gazdálkodása pozitív lesz és a tartalékaink nőni fognak.

Szünet után Kálmán Péter vette át a szót a Gazdasági Bizottság időközi beszámolójával. A bizottság kidolgozta a Magyar Tájékozódási Futásért támogatói programot, amelyben tájfutó magánszemélyek és cégeik vehetnek részt. Mindkét esetben lehet választani az értékhatárhoz kötött arany, ezüst és bronz fokozatú szint közül. A támogatók részére a Szövetség különféle megjelenési lehetőségeket (honlap, szponzorfal) és ajándékokat (belépő a gálára, Tájoló előfizetés, OB indulás) biztosít. A támogató meg is határozhatja, hogy az általa adott támogatást a Szövetség mire fordítsa. Hasonló program készül majd a külső vállalkozások bevonására.

Zentai László számolt be a sportdiplomáciai történésekről. A Felnőtt Világbajnokság alatt zajlott le az IOF közgyűlése. A korábbi cikkünkben leírtakon felül elmondta, hogy:

  • Döntött a közgyűlés az új tagokról (Argentína, Chile, Ecuador, Egyiptom, Grúzia, India, Indonézia, Kirgizisztán, Kuba, Macedónia, Malajzia, Mozambik, Uruguay)
  • Bizonyos országok tagságának megszűntetéséről (Görögország, Jamaica, Kenya, Mongólia, Pakisztán, Panama, Puerto Rico, Szomália, Thaiföld, Venezuela). Ez a lista azért lett ilyen hosszú, mert a NOB koncepciójához alkalmazkodva a korábbinál szigoróbb kritériumoknak kell megfelelni a nemzeti szövetségeknek, hogy rendes tagok maradhassanak.
  • 2018-tól a Szenior VB-n lesz középtávú szám is.
  • Ezentúl az összes világbajnokság rendezési jogát az elnökség fogja odaítélni.

Kovács Balázs tartott időközi tájékoztatót az utánpótlás-fejlesztési pályázatokról és a Diákolimpia lebonyolításáról. A pályázatok lezajlottak, hét új edzővel bővült a támogatottak köre és kilenc edzőtábor jelentkezett (megegyezik a tavalyival). A Diákolimpia országos döntőjét az Egri Spartacus rendezte, minden idők legnépesebb Diákolimpiája lett minden versenyszámban. A jövőbeli lebonyolítás kapcsán fontos, hogy a Diákolimpia rendszerében maradjon a Szövetség, ehhez idén is tárgyalni kell az MDSZ-el.

Gerzsényi Zsolt, a Marketing és Kommunikációs Bizottság vezetője ismertette Mets Miklós beszámolóját a Tájfutó Gála előkészületeiről, amit január 28-án a budapesti Szent Imre Gimnáziumban rendeznek. Jelenleg zajlik az arculat (logo, honlap) elkészítése, a program összeállítása, a meghívottak körének kijelölése. Az őszi versenyeken már meg meg akarnak jelenni.

Az egyebek között Bozán György állt elő azzal a javaslattal, hogy az ONEB felnőtt kategória dobogósai központilag veretett érmet kapjanak a jövőben. Az elnökség úgy döntött, hogy mivel az idei bajnokság már túl közel van, jövő év elején újratárgyalja a kérdést.

Végül Antal Miklós környezetvédelmi referens a versenyek zöldítésével kapcsolatban ismertette a külső cég által összeállított ajánlatot, ami a versenyeken a frissítésre és a szelektív gyűjtésre vonatkozott. Mivel az ajánlat kondíciói vállalhatónak tűnnek egy nagyobb verseny számára, a referens folytatja az egyeztetést a céggel.