Svájci fölény a Világ kupa döntőn

Tove Alexandersson és Matthias Kyburz nyerték az összetettet.

Az évek óta megszokott rend szerint október közepén Svájcban rendezik a Világ kupa negyedik, utolsó fordulóját, ezúttal az ország északi részén fekvő Aarau városa volt a házigazda.

Pénteken a minden Világ kupa forduló kötelező elemének számító sprint váltóval indult a program a Telli nevű városrészben. A terep egy lapos, erdős-parkos terület volt, ahol elég kevés útvonalválasztási lehetőség volt.

A versenyen erőteljesen domináltak a svájciak, mindhárom váltójuk az első négyben végzett. Menetközben még meg volt a meglepetése esélye, a svájci egyes váltó első futója, Rahel Friederich még csak a 11. helyen érkezett, de aztán Matthias Kyburz és a sprint váltón egyébként ritkán induló Daniel Hubmann visszahozta az élmezőnybe őket. Az első három kör végén a svédek álltak az élen, de az utolsó futóknál Judith Wyder nem sok esélyt hagyott Helena Janssonnak: már az egyes ponton átvette a vezetést és a célig több, mint fél percre növelte az előnyét.

Ezzel eldőlt az is, hogy a Sprint Váltó Világ kupát Svájc nyeri, mivel az eddig velük ugyanannyi pontot szerző dánok csak az ötödik helyen értek célba, igaz ezzel a harmadikok lettek, mivel minden nemzetnek csak a legjobb váltója számít az eredménybe.

Szombaton következett a hétvége egyetlen erdei versenye. Egy nagyon futós, elég lapos és sűrű úthálózatú terepen kanyarogtak a többszörösen megkombinált pályák.

A nőknél Judith Wyder több, mint két perccel verte a mezőnyt, honfitársa Sabine Hauswith lett a második, a harmadik pedig Tove Alexandersson, akinek így a záróversenyen egy 13. hely kellett csak az összetett győzelemhez.

A férfiaknál Daniel Hubmann feladta a versenyt, mivel egy fadarab a lábába állt. A sérülése nem komoly, de a szezonjának véget vetett. A Világ kupában egyébként is vezető Matthias Kyburz viszont megnyerte a versenyt, így egy futammal a vége előtt bebiztosította az elsőséget. Mögötte három norvég következett: a világbajnoki címvédő Olav Lundanes mellett az utolsó nemzetközi versenyén induló Carl Godager Kaas is dobogóra került.

Az utolsó futam Aarau belvárosában következett. Elég sok útvonalválasztós átmenet volt, de mivel az útvonalak között időben nem volt nagy eltérés, kicsik voltak a különbségek.

A nőknél Judith Wyder ellenállhatatlan volt, és három futásból a harmadikon is behúzta a győzelmet. A 28 átmenetből 17-et megnyert, így több, mint fél perccel nyert Maja Alm és Tove Alexandersson előtt. Ezzel Alexandersson megnyerte az összetett Világ kupát is 33 ponttal Wyder és 170 ponttal Maja Alm előtt. Az idén megszerzett két VB és két EB arany után ezzel tényleg az övé lett ez az év.

A férfiaknál Jonas Leandersson Wyderhez hasonlóan más dimenzióban mozgott, mint a mezőny, ezzel megszerezte a hétvége egyetlen nem svájci elsőségét. Húsz másodperc előnnyel végzett az élen és egyik átmenetben se kapott két másodpercnél többet a legjobbtól. Mögötte már szorosabb volt a verseny, amiből két hazai, Matthias Kyburz és Martin Hubmann jöttek ki a legjobban és állhattak a dobogóra. A Világ kupa összetettben Kyburz végül több, mint 300 ponttal verte Hubmannt és Lundanest.

A verseny honlapja: http://www.ol-weltcup.ch
A Világ kupa végeredménye: http://ranking.orienteering.org/WorldCup