Novemberi elnökségi ülés

Díjak és Ifi EB belső pályázat.

Szokol Lajos kezdte az ülést a 2018. évi Junior VB szervezésének előkészületeiről. Időarányosan jól áll a szervezés: az elvi terepengedélyek megvannak, a rendező város közgyűlése határozatot hozott a rendezvény támogatásáról, kialakult a költségvetés, a legtöbb beszállítóval már felvették a kapcsolatot. Lezajlott az első ellenőrző bírói látogatás, pozitív visszhanggal. A rendezői stáb összeállt, a kulcsposztokra rutinos személyek kerültek. A kísérőversenyt a PVSK rendezi, a lényegi kérdésekben megállapodtak velük. Az MTFSZ és az IOF közötti megállapodást októberben írták alá, és az MTFSZ és a SZVSE közötti szerződés is elkészült.

Molnár Péter folytatta az ülést a junior és ifjúsági szövetségi kapitányok személyére tett javaslattal. Az utánpótlás szövetségi kapitányi posztot további két évig Gera Tibor töltheti be változatlan feltételekkel, a juniorok 2017-ben is Dénes Zoltánhoz fognak tartozni. Az elnökség egyhangúan fogadta el a neveket.

A 2019-21 évben beadandó magyarországi Ifjúsági EB helyi rendezőségének kijelöléséről is Molnár Péter beszélt. Elmondta, hogy az előzetes elbírálással megbízott ad-hoc bizottság (amiben Kovács Balázs és Miháczi Zoltán volt még benne) úgy döntött, hogy a Diósgyőri Tájfutó Club, a Pécsi Vörös Meteor és a Salgótarjáni Dornyay – Balassi KSE páros tarthat prezentációt az elnökség előtt. A három prezentáció meghallgatása után az elnökség a pályázás jogát a Salgótarjáni Dornyay – Balassi KSE kettősének adja, akik Salgótarján központtal tervezik megrendezni a versenyt.

Ezután Paskuj Mátyás prezentálta a Maccabi 2019-es Hungária kupára benyújtott pályázatát. Balatonboglárra tervezik a versenyközpontot és a hozzá közel eső erdei terepeken (1-2. és 4-5. nap) illetve Fonyód városában lesznek a futamok (3. nap). Az augusztusban várható négynapos hétvégére időzítik a versenyt, amikor a Boglári Szüreti Fesztivál is zajlik. Kísérőversenyek széles spektrumával készülnek. Az elnökség az egyedüli pályázó Maccabinak adta a rendezés jogát.

Antal Miklós vette át a szót a környezetvédelmi szolgáltatások központi megoldásával nagyobb tájfutó versenyeken. A szolgáltatásokat a Zöldövezet Társulás biztosítaná, a tervek szerint a Hungária kupának és a népesebb bajnokságoknak lesz kiajánlva. A szolgáltatás a szelektív gyűjtés és a versenyzők frissítése mellett szemlélet módosító tevékenységeket (pl. repohár használata) tartalmaz.

Szünet után Gerzsényi Zsolt következett a Főiskolás Világbajnokság szakmai lebonyolításáról szóló beszámolóval. Jól sikerült az együttműködés a szervezésben részt vevő elég sok szereplő között. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak a rendezés minden területével (terep, térkép, pályák, arénák, szállás, étkezés, protokoll) kapcsolatban.

Kovács Balázs tájékoztatott az edzőképzés beindításáról a Testnevelési Egyetemen. Meghatározták a 2017. szeptemberében induló hároméves képzés felvételi követelményeit. A jelentkezés nem igényel edzői képzettséget, csak érettségivel kell rendelkezni. A beiratkozók tandíjához az MTFSZ támogatást tervez nyújtani.

A díjazások kerültek sorra, elsőként az év tájékozódási versenyzői. A gyalogos szakágban Weiler Virág (felnőtt női), Baumholczer Máté (felnőtt férfi), Gárdonyi Csilla (ifjúsági lány) és Jónás Ferenc (ifjúsági fiú); tájkerékpárban Füzy Anna; TrailO-ban Miháczi Zoltán lettek az év versenyzői.

Kovács Gábor ismertette a díjakra érkezett javaslatokat, majd az elnökség döntött. A Skerletz Iván-díjat Sőtér János; a Ripszám Henrik emlékérmet Csipi Erzsébet, Korik Vera és Szerdahelyi Zoltán; a Tájékozódási Futásért plakettet a Főiskolás Világbajnokság szakmai szervezőbizottsága kapták. A Tájékozódási Futásért kitűző díjazottjai (zárójelben a fokozat): Bujdosó István (bronz), Kali Csongor (bronz) , Kiss-Geosits Beatrix (bronz), Igor Patras (bronz), Sulyok Ábel (bronz), Szokol Lajos (ezüst), Tóth Tamás (ezüst), Zsigmond Száva (arany).

Szintén a díjazásokhoz kapcsolódóan Kovács Gábor, ezúttal a Térképbizottság vezetőjeként ismertette „Az év tájfutó térképe” díj odaítélésének szempontjairól szóló javaslatot, amit az elnökség el is fogadott. A dokumentum megtalálható az adatbankban: http://adatbank.mtfsz.hu/dokumentum/show/dokumentum_id/95/dokkategoria_id/1

Kálmán Péter folytatta a Magyar Tájékozódási Futásért Támogatói Program beindításával. Elkészült két anyag, a tájfutókat megszólító felhívás és a külső cégeknek szóló támogatói ajánlat. A konkrét részletek elérhetők itt: http://mtfsz.hu/?page_id=2074

Mets Miklós tájékoztatott a 2017. évi Tájfutó Gála előkészületeiről. Már működik a Gála honlapja, kialakult a program, megvannak a fellépők, most alakul a meghívottak listája. A tervezet szerint MTFSZ forrás nélkül nullszaldós lesz a költségvetés a támogatóknak köszönhetően. A tervezett belépőjegy árak: felnőtteknek 6.500 Ft, 20 éven aluliaknak és 70 éven felülieknek 4.800 Ft. Az a budapesti vendég, aki belépőjegyet vásárolt vidéki sporttársának szállást nyújt a Gála éjszakájára, kedvezményes (5.500 illetve 4.000 Ft-os) áron kaphat belépőt.