20170130_gala1

III. Tájfutó Gála

Rekord számú résztvevő.

Január utolsó hétvégéjén ismét számos programmal várta az MTFSZ a tájfutókat. Szombaton edzői konferencián, vasárnap versenybírói továbbképzésen vehettek részt az érdeklődők, szombat este pedig a Tájfutó Gála biztosított könnyed szórakozást.

Az idén immár harmadik alkalommal megrendezett és rekord létszámot (220 résztvevő) hozó Gála helyszíne ezúttal a budapesti Szent Imre Gimnázium volt. A helyszín mellett újdonság volt az is, hogy a fellépők (zsonglőrök, zenészek, táncosok) mind tájfutó kötődésűek voltak.

Hagyományosan itt került sor a sportági díjak átadására.

Elsőként következtek az év tájékozódási versenyzői:

  • Az év női tájékozódási futója: Weiler Virág (edzője Kárai Kázmér)
  • Az év férfi tájékozódási futója: Baumholczer Máté (edzője Viniczai Ferenc)
  • Az év ifjúsági lány tájékozódási futója: Gárdonyi Csilla (edzője Kisvölcsey Ákos)
  • Az év ifjúsági férfi tájékozódási futója: Jónás Ferenc (edzője Gera Tibor)
  • Az év tájkerékpár versenyzője: Füzy Anna
  • Az év TrailO versenyzője: Miháczi Zoltán
  • Az év tájfutó edzője: Viniczai Ferenc

Majd a tavalyi világversenyeken kiemelkedő eredményt elért sportolókat hívták a pódiumra: Weiler Virág, Szuromi Luca, Viniczai Csenge, Hajnal Dorottya, Gárdonyi Csilla, Szuromi Hanga, Pataki Réka Dalida, Vékony Vanda, Sárközy Zsófia, Horváth Csongor, Szabó Marcell, Jónás Ferenc, Dr. Cseh Veronika, Füzy Anna, Dosek Ágoston.

Ezután a szövetségi díjak következtek, elsőként a Skerletz Iván-díj, a tájfutó életműdíj, amit idén Sőtér János vehetett át nemzetközi szinten is kiemelkedő, több évtizedes térképkészítői és versenybírói munkásságáért továbbá sokrétű szövetségi és térképbizottsági tevékenységéért.

Bugár József, az MTFSZ elnöke átadja a Skerletz Iván-díjat Sőtér Jánosnak

A sportágunkban kifejtett sokéves munkáért járó Ripszám Henrik emlékérmet Csipi Erzsébet (sok évtizedes utánpótlásnevelő munkájáért, a BTFSZ-ben és az egyesületében végzett pályázatírói, pénzügyi, és egyéb szervező tevékenységéért), Korik Vera (sok évtizedes eredményes versenyzői, edzői, versenyszervezői és sportvezetői munkájáért) és Szerdahelyi Zoltán (több évtizedes sportvezetői, versenyszervezői és csapatépítő munkájáért) kapták.

A 2016. évben sportágunkban nyújtott legkiemelkedőbb teljesítményért járó Tájékozódási Futásért plakett díjazottja a Főiskolás Világbajnokság szakmai szervezőbizottsága lett.

A Tájékozódási Futásért kitűzőt arany fokozatban Zsigmond Száva (a 2016. évi Egyetemi Tájékozódási Futó Világbajnokság kiemelkedően sikeres megszervezésében és lebonyolításában végzett munkájáért), ezüst fokozatban Szokol Lajos (a 2016. évi Hungária Kupa versenybírósága elnökének, a verseny szervezésében és megvalósításában végzett irányító munkájáért), Tóth Tamás (a 2016. évi Országos Középtávú és Váltóbajnokság úttörő módon történő előkészítéséért és sikeres lebonyolításáért), bronz fokozatban Bujdosó István (a 2016. évi Országos Egyesületi Váltóbajnokság és Országos Normáltávú Bajnokság előkészítésének és sikeres lebonyolításáért továbbá a sportág több éves  nagyvonalú támogatásáért), Kali Csongor (térképkészítői, pályakitűzői és rendezői munkájáért), Dr. Kiss-Geosits Beatrix (utánpótlásnevelő, népszerűsítő, közösségépítő továbbá az egykor sikeres Vas megyei tájfutás felélesztésében végzett munkájáért), Igor Patras (a 2016. évi Országos Középtávú és Váltóbajnokság úttörő módon történő előkészítéséért és sikeres lebonyolításáért) és Sulyok Ábel (a 2016. évi Országos Normáltávú Bajnokság térképkészítői és pályakitűzői munkájáért) vehették át.

Az Év Térképe díjat sprint térkép kategóriában Sümegi János, a Lillafüred térkép készítője; erdei térkép kategóriában Forrai Gábor és Forrai Miklós, a Fischerbócsa térkép alkotói kapták.

A bajnoki pontverseny dobogósai

Ezután a bajnoki pontverseny és a szenior bajnoki pontverseny első három helyezettjének járó díj átadása következett a Tabáni Spartacus, a Pécsi Vasutas és a Szegedi Vasutas, illetve a Hegyisport Szentendre, a Tipo TKE és a Pécsi Vasutas képviselőinek.

Végül az aranyjelvényes ifjúsági versenyzők jutalmazása zárta a sort.

Monspart Sarolta, Kárai Kázmér, Oláh Katalin

A díjak átadása után fogadás, zenés-táncos mulatság és tombola szórakoztatta a közönséget.

Fotó: Máthé István