Sítájfutó VB

Svéd és orosz fölény.

Az oroszországi Krasznojarszkban rendezték az idei Sítájfutó Világbajnokságot az elmúlt héten. A város 2000 után lett ismét az esemény házigazdája, a versenyt a 2019-es téli Universiade tesztversenyének is szánták.  A versenyközpont a helyi biatlon központban volt, ami körül sűrű úthálózatú erdő található, így egy helyen meg tudták rendezni az összes számot. A hatnapos programba öt versenyszám fért bele, három egyéni (sprint, középtáv és hosszútáv) és két váltó (egy hagyományos és egy vegyes). 21 országból 58 férfi és 36 női versenyző vett részt a világbajnokságon, ami a várakozásnak megfelelően a svédek és a hazaiak (az orosz csapat öt tagja is helyi lakos volt) számára hozta a legjobb eredményeket.

Kedden egy sprint váltóval indult a program, még a versenyszámhoz képest is szokatlanul rövid pályákkal. Az egy-egy női és férfi tagból álló váltóban mindenki háromszor ment ki, így hat körből állt a verseny. A svédek Tove Alexandersson és Erik Rost révén végig vezetve simán nyertek,  második helyre az oroszok (Polina Frolova és Andrej Lamov), a harmadikra a finnek (Salla Koskela és Ville Petteri Saarela) jöttek be, a dobogó váltók között egyperces különbségek alakultak ki.

Szerdán a sprint számban folytatódott a svéd győzelmi sorozat. A nőknél az előző napi dobogós váltók hölgytagjai végeztek az élen, ráadásul ugyanabban a sorrendben, ezzel Tove Alexandersson zsinórban ötödször nyerte meg ezt a világbajnoki számot. A férfiaknál úgy nézett ki, hogy teljes orosz dobogó alakul ki, ám az utolsó induló svéd Ulrik Nordberg 1.7 másodperccel megverte Andrej Lamovot, így elmaradt az első hazai arany megünneplése.

A középtávú döntőket a két nem számára külön napokon rendezték, így biztosítva egy pihenőnapot a mezőnynek. Elsőként csütörtökön a nők csaptak össze, és ismét ugyanaz a sorrend alakult ki, mint az előző napokon: Tove Alexandersson magabiztos, másfél perces különbséggel verte Polina Frolovat és kettővel Salla Koskelat. Pénteken a férfiak kerültek sorra, a technikás pálya sokaknak gondot okozott, a mezőny 20%-a kiesett. Ismét az utolsó induló húzta be az aranyérmet, a Bulgária első sítájfutó világbajnoki címét szerző Sztanimir Belomazev, a svéd Erik Rostot és a norvég Lars Moholdtot megelőve, így a hazaiak ezen a napon érem nélkül maradtak.

Szombaton következett a tömegrajtos hosszútáv, ami a férfiaknak négy, a nőknek három körből állt. A nőknél többen Tove Alexandersson egy betegség miatt feladta a versenyt, így megszakadt a győzelmi sorozata. A hölgyeknél taroltak az oroszok: Marija Kecskina öt perces előnnyel nyert honfitársai, Alejna Trapeznikova és Polina Frolova előtt. A férfiaknál már szorosabban alakult a verseny a 24.3 kilométeres pályán, Erik Rost ugyan bő egy perccel végzett az élen, de a második-ötödik helyezettek között csak tizenkét másodperc volt a különbség, Kirill Veszelov és Lars Moholdt lettek a további érmesek.

Vasárnap a hagyományos váltóval zárult a verseny. A nőknél a svédek ki sem álltak a torokfertőzéstől szenvedő futóik miatt, a maradék öt váltó között elég nagy különbségek alakultak ki, Oroszország, Finnország, Csehország lett a sorrend. A férfiaknál az oroszok végig vezetve szerezték meg az aranyérmet, ami egész héten nem jött össze nekik, megelőzve az északiakat (Svédország, Finnország, Norvégia).

A világbajnokság éremtáblázatán Svédország végzett az élen öt arany- és két ezüstéremmel, a legtöbb érmet az oroszok gyűjtötték (3-6-2 leosztásban), a bulgárok pedig az egy aranyukkal odaértek a harmadik helyre. Az egyéni versenyzők közül a nőknél a háromszoros győztes Tove Alexandersson mellett a minden számban dobogós Polina Frolova és négy éremig jutó Salla Koskela emelhető ki, a férfiaknál pedig a két aranyat és két ezüstöt bezsebelő Erik Rost és a három éremmel gazdagodó Andrej Lamov.

A verseny honlapja: http://www.wsoc2017.ru/en/