20170502_10mila

A Stora Tuna és az IFK Göteborg nyerte a 10milát

Tove Alexandersson a 12. helyről futott fel az élre.

Göteborg mellett rendezték idén a 10milát, a svédek legnagyobb váltóversenyét egy igazi skandináv terepen. Délelőtt az ifjúságiak négyfős, délután a hölgyek ötfős és éjjel a férfiak tízfős versenyére került sor.

A nőknél változatosan alakultak az eredmények, minden kör végén más klub vezetett. A harmadik futók után egy tizenhármas boly érkezett az élen huszonnégy másodpercen belül, hat percre leszakítva az üldözőket. Aztán meglepetésre a negyedik pályán, ami a legrövidebb volt, szétszakadozott a mezőny, és az utolsó körre a Tampereen Pyrintö mehetett ki másfél perccel az IFK Göteborg és hárommal az IFK Lidingö előtt.

Az utolsó futóknál viszont Tove Alexandersson (Stora Tuna) csodát tett: 7’06″ hátránnyal indult ki a 12. helyen, a pálya elején befogta Judith Wydert (Göteborg-Majorna) és áthámozták magukat az összes előttük levő csapaton. Alexandersson az utolsó kilométeren állt az élre és végül hét másodperccel Wyder előtt futott be. A harmadik helyre Saila Kinni hozta be a Tampereen Pyrintöt újabb 15 másodperccel lemaradva.

Gyurkó Fanni a Kalevan Rasti 20. helyezett váltójában volt harmadik futó, Szerencsi Ildikó a Hämeenlinnan Suunnistajat váltójában volt első futó és 3’04″ hátránnyal a 14. helyen érkezett.

A férfiak versenye a nyolcadik futóknál dőlt el. Már korábban is meglepően nagy különbségek alakultak ki (pl. Martin Regborn több, mint négy perc előnnyel nyert az első futók között), de idővel összerendeződött a mezőny. Itt viszont az élen kiinduló Max Peter Bejmer (IFK Göteborg) mögött egy perc hátrányban váltó Jonas Hubacek (Koove) megvárta a rajtban a két perccel mögötte kiinduló David Gottfridssont (Lillomarka), majd az első pontra hatalmasat hibáztak és így a pálya végére a Göteborg előnye majdnem tízpercesre hízott. Ezt meg is őrizték a célig, és végül simán nyertek, megismételve a tavalyelőtti sikerüket. A dobogó alacsonyabb fokaiért izgalmas meccs alakult ki, három váltó egy percen belül érkezett, Albin Ridefelt (OK Linné) megelőzte Jonas Leanderssont (Södertälje-Nykvarn) és Daniel Hubmannt (Koove).

Gösswein Csaba ötödik futó volt az OK Linné 52. helyezett második váltójában és a 64. helyen végzett a három magyart (Bakó Áron, Liszka Krisztián, Baumholczer Máté) a soraiban tudó Lahden Suunnistajat.

A verseny honlapja: http://10mila.se