20170528_worldcup

Elkezdődött a Világ kupa

Tove Alexandersson és Magne Daehli nyerték az első fordulót.

A finnországi Turku volt a házigazdája az idei Világ kupa első fordulójának szerda és vasárnap között. Az ötnapos programba négy szám futamai kerültek be. Összesen 28 ország 254 versenyzője (123 nő és 131 férfi) nevezett be, sokan Észtországból érkeztek az öt hét múlva kezdődő Felnőtt Világbajnokság előversenyeiről és az utolsó edzőtáborból. A VB esélyesek közül mindenki rajthoz állt, hazánkat Gyurkó Fanni képviselte.

Szerda délután egy sprint váltóval kezdődött a program, amit Turku belvárosában rendeztek nagyrészt lakott területen egy kis parkkal kiegészítve. A pörgős pályákon elég szoros eredmények születtek, de a sorrend nem nagyon változott a váltások során, mindig a svédek érkeztek az élen pár másodperccel a svájciak előtt. A harmadik helyet két körön át a britek hozták, ám a harmadik futás után a dánok léptek a helyükre. Az utolsó körben aztán Maja Alm szokás szerint begyújtotta a rakétákat és utolérte az élbolyt, a végén azonban Helena Jansson lehajrázta egy másodperccel. A célba érkezés után derült ki, hogy Alm rossz pontot fogott, így végül a svájciaké lett a második és a briteké a harmadik hely.

Csütörtökön is rövidtávú versenyre került sor, de ezúttal egyénire és kétfordulósra. A délelőtti selejtezőből nemenként a legjobb negyven került a délutáni döntőbe. A bejutáshoz a hölgyeknél 67, a férfiaknál 50 másodpercet lehetett kapni a győztesektől, Helena Janssontól és Martin Regborntól. Gyurkó Fanni a 64. helyet érte el 1’57″ hátránnyal.

A döntőben a nőknél Maja Alm éppen azzal a tíz másodperccel verte Tove Alexanderssont, amennyit a leghosszabb átmenetben adott neki egy jobb útvonalválasztással, a pálya többi részén partiban voltak. A harmadik helyre Lina Strand jött be újabb 15 másodperc különbséggel.

A férfiaknál a sprint specialista Yannick Michels szerezte meg saját és Belgium első Világ kupa győzelmét, miután a pálya utolsó harmadában átvette a vezetést az addig vezető Matthias Kyburztól és végül két másodperces különbséggel szorította a második helyre. A bronzérmes Emil Svensk már 21 másodpercre volt a győztestől.

A pénteki pihenőnap után a hétvégén következtek az erdei versenyek igazi északi terepeken, elsőként szombaton a középtáv. A nőknél Helena Jannson magabiztosan nyerte a versenyt, miután a négyes pontra Tove Alexandersson nagy hibája után átvette a vezetést. A célban végül 50 másodperc volt az előnye Natalia Gemperle és 71 másodperc Lina Strand előtt. Gyurkó Fanni a 45. helyezést érte el. Ida Bobach számára balszerencsésen alakult a verseny: a pálya vége felé csonttörést szenvedett a bal lábában, így az egész szezonja véget ért.

A férfiaknál az első tizenkét helyezett közé két svájci mellett tíz skandináv került. Itt is svéd győzelem született, Martin Regborn fél perccel verte Olav Lundanest és háromnegyeddel William Lindet. Michelshez hasonlóan neki is ez volt élete első Világ kupa aranya.

A vasárnapi normáltávú versenyt vadászrajtos formában rendezték a sprint selejtező és a középtávú verseny eredményei alapján. A nőknél Maja Alm indult ki két másodperccel Helena Jansson előtt és a pillangótól eltekintve együtt is haladtak. Hamar kiderült, hogy első számú ellenfelük az ötödik helyen 1’31″ hátránnyal elrajtolt Tove Alexandersson lehet, de a 13. ellenőrző pontra elkövetett hibájuk kellett ahhoz, hogy hármassá váljon az élboly. Ekkor még 4 kilométer volt hátra, ráadásul a pálya fizikailag legkeményebb, szintes része. Itt már Alexandersson állt az élre és a cél felé közeledve az ellenfeleket sikerült is leszakítania, a végén 27 másodperccel Jansson és 31 másodperccel Alm előtt futott be. Gyurkó Fanni a 45. helyen startolt és a 36. helyre jött előre.

A férfiaknál a negyedik helyen álló Olav Lundanes egy torokfertőzés miatt nem állt rajthoz, Martin Regborn indult az élen, mögötte fél perccel Matthias Kyburz. Ők a hármas ponttól együtt haladtak, viszont egy nagyobb üldözőcsapat fokozatosan közeledett hozzájuk. A pillangó után még mindig ketten álltak az élen, de a pálya leghosszabb átmenetében túl nagy kerülőt választottak és így az Emil Svensk – William Lind páros átvette tőlük a vezetést és az átfutón már jó másfél perces előnnyel ők jöttek át egy hatfős boly előtt. A kiskörön a vezető páros egyperces hibája után látótávolságba kerültek az üldözők, egy újabb mellécsúszás után pedig két átmenettel a vége előtt a nyolc versenyző együtt volt. A hajrát Magne Daehli nyerte (aki a 16. helyről rajtolt), két másodperccel William Lind (13. helyen indult ki) és hárommal Emil Svensk előtt.

A Világ kupa összetettben a sorrend az első három verseny után: Helena Jansson (213 pont), Tove Alexandersson (207 pont), Maja Alm (200 pont); illetve Martin Regborn (185 pont), Matthias Kyburz (167 pont), Emil Sevnsk (151 pont). Gyurkó Fanni a vasárnap szerzett 6 pontjával az 51. helyen áll.

A következő Világ kupa futamok a Felnőtt Világbajnokság versenyei lesznek.

A verseny honlapja: http://owcup2017.fi