20170618_jukola

Az első IFK Göteborg győzelem a Jukolán

Az Alfta-Ösa nyerte a Venlát.

A kelet-finnországi Joensuu városában rendezték a világ legnépesebb (több, mint 16 ezer induló) váltóversenyét, a 69. Jukolát. A terep mind fizikailag, mind technikailag kemény volt: szintes, sziklás, vegyes futhatóságú fenyő erdő.

Délután egykor startolt a női váltó, a Venla, amire 1310 csapat nevezett.

Az első kör végén Galina Vinogradova hozta az élen a Alfta-Ösa váltóját, eléggé elszakadva az üldözőktől (26 másodperc előny a Keuruun Kisailijathoz és 73 másodperc az OK Tisarenhez képest).

A második körben Josefine Heikka úgy tűnt, hogy el is dönti a versenyt, négy percre növelte a félperces előnyt, mögötte viszont eléggé összerázódott a mezőny.

A harmadik futás Simone Niggli (OL Norska) parádéját hozta: Sara Eskilsson pálya eleji hibáját kihasználva már az első rádiós ponton ledolgozta a négyperces hátrányt 48 másodpercre, majd az élre állt és a célig több, mint egy percesre növelte a vezetést. A harmadik helyen a Stora Tuna érkezett újabb háromperces lemaradással.

A befutó embereknél (ami a leghosszabb, 8 km-es pálya volt) aztán Natalia Gemperle a pálya elején utolérte Sabine Hauswirth-et, aki nem is tudta tartani vele a lépést, a pálya felénél már másfél percre hízott a különbség, ami a célig már nem csökkent. A harmadik helyen kifutó Tove Alexandersson ugyan a legjobb időt futotta, de ez csak a hátrány ledolgozására volt elég, a pozícióján már nem tudott javítani.

A magyarok eredményei:

  • Viniczai Csenge a 29. helyezett Lahden Suunnistajat váltójának második futója volt Minna Kauppi csapattársaként;
  • Szuromi Hanga az 59. helyezett Turun Suunnistajatban volt harmadik futó;
  • a 85. helyezett Hämeenlinnan Suunnistajat váltójában Weiler Virág második, Szerencsi Ildikó negyedik futó volt;
  • 108. helyen végzett a Lahden Suunnistajat második váltójában Pataki Réka első, Szuromi Luca negyedik futóként;
  • 197. helyen végzett a tisztán magyar Vékony Vanda, Kishanti Petra, Takács Szilvia, Goldmann Júlia összetételű váltó.

A férfiak este tízkor kezdődő váltójára 1590 csapat nevezett.

Már a második kör, a leghosszabb pálya a maga 14.8 km-ével meghozta a szökést a mezőnytől: Johan Högstrand több, mint négy perc előnnyel hozta az élen az IFK Göteborg váltóját egy hatfős boly előtt. Ezt az előnyt jól menedzselte a csapat a folytatásban is, három körön keresztül őrizték úgy, hogy volt majdnem hét perc is. Ráadásul az üldöző, a tavalyi győztes Kovee mögött még ennél is nagyobb volt a lyuk.

A hatodik futóknál aztán Timo Sild 1’40″-re ledolgozta a hátrányt, miközben a követőket még jobban leszakította, így kétesélyessé vált a verseny.

A végén Daniel Hubmann eredhetett Eskil Kinneberg nyomába, aki a második pont mellett elfutott és így a svájci már az élre is állt. Az ötös pontot azonban ő rontotta el, így Kinneberg visszakapta az esélyt. Fel is gyorsított és Hubmann-nal azonos tempóban haladva őrizte 50-60 másodperces előnyét. Mivel a célig már egyikük se hibázott, nem változott a sorrend, így az IFK Göteborg behúzhatta története első Jukola sikerét. A harmadik helyre a Tampereen Pyrintö jött be.

A magyar indulók eredményei:

  • a 36. helyezett Lahden Suunnistajat váltójának utolsó két futója Baumholczer Máté és Bakó Áron voltak;
  • 155. helyen végzett a Fehérvári Dániel, Miavecz Balázs, Porgányi Márk, Stork Mihály, Bujdosó Zoltán, Szalay Levente, Szuromi Mátyás összetételű magyar váltó;
  • a 215. helyezett Hämeenlinnan Suunnistajat 3-as váltóban Szerencsi Ildikó ötödik futó volt;
  • 405. lett a Mihályi Ferenc, Scultéty Márton, Boros Imre, Kerényi Krisztina, Szuromi Luca, Viniczai Ferenc, Bojtor Szabolcs felállású csapat.

További részletek a verseny honlapján: http://www.jukola.com/2017/en/

Fotó: World of O