20170629_eyoc

Ifjúsági EB előzetes

A hétvégén szoríthatunk a mieinknek.

Idén is június utolsó hétvégéjén rendezik az Ifjúsági Európa-bajnokságot, a magyar utánpótlás válogatott legfontosabb  rendezvényét. A házigazda város Besztercebánya, ami már ismerős helyszín a mieink számára.

35 ország kereken 400 versenyzőjét nevezték a versenyre, mindkettő a legnagyobb szám az Ifi EB-k történetében. A svédek, norvégok és britek idén is csak ifikkel vesznek részt a versenyen, ahol a kontinensen kívüli indulók is feltűnnek majd (Ausztrália, Új-Zéland).

Magyarország teljes csapattal áll rajthoz, mind a négy kategóriában négy fővel:

  • N16: Gárdonyi Csilla, Kishanti Petra, Czakó Boglárka, Mérő Dominika;
  • N18: Sárközy Zsófia, Vékony Vanda, Pataki Réka, Szuromi Hanga;
  • F16: Jónás Ferenc, Szuromi Áron, Szabó Marcell, Bujdosó Zoltán;
  • F18: Ormay Mihály, Kálmán Erik, Szalay Levente, Horváth Csongor.

A program három év után visszatér a sprint, hosszútáv, váltó sorrendhez. A sprintet Selmecbánya történelmi belvárosában rendezik, ahol elég sok a szint és a szűk utca, izgalmasnak ígérkezik. A célterület a régi vár előtt lesz kialakítva, itt lesz egy átfutópont is.

Az erdei versenyekre közvetlenül Besztercebánya mellett kerül sor közös arénával. A terep vegyes fedettségű bükkerdő, ahol sok a szint, a bulletin külön felhívja a figyelmet a meredek oldalakra és sziklákra. A szintkülönbség a táv 6-7%-a az egyes pályákban és kategóriától függően 8-10 perces kilométereket vár a győztestől a pályakitűző az egyéni versenyen, a váltón kicsit gyorsabbakat.

Gera Tibor szövetségi kapitány bizakodva tekint a verseny elé, a versenyzők már háromszor is futhattak Besztercebányán: a tavalyi KOB-VOB után augusztusban edzőtáborban, idén júniusban pedig a válogató versenyeken. Reméli, hogy nem szakad meg az a sorozat, hogy minden EB-ről éremmel térhet haza a csapat.

A verseny honlapja (élő eredményekkel): http://www.eyoc2017.com