20170629_woc

Felnőtt VB beharangozó

Minden címvédő rajthoz áll.

Észtország második legnagyobb városa, Tartu lesz az idei Felnőtt Világbajnokság központja. A balti ország első alkalommal rendezheti meg a legrangosabb világversenyt.

A program egy rövidtávú hétvégével kezdődik: sprint selejtező pénteken, döntő szombaton, váltó vasárnap. Jövő héten kerülnek sorra az erdei számok: kedden hosszútáv, csütörtökön középtáv, pénteken váltó.

Összesen 50 ország nevezett az eseményre 204 férfi és 162 női versenyzőt. Az indulók között mind az öt kontinens országai képviseltetik magukat. A legnépesebb, 18 fős csapattal Nagy-Britannia áll ki; Svédország, Finnország és Kína 15 főssel.

A címvédők közül mindenki rajthoz áll, a legnagyobb hiányzó név a tavaly sprinten ezüstérmes Judith Wyder lesz, aki babát vár. A magyar színeket Bertóti Regina, Gyurkó Fanni, Szuromi Luca, Weiler Virág, Bakó Áron, Baumholczer Máté, Fehérvári Dániel és Tugyi Levente képviselik.

Az egyéni sprint futamokat Tartuban rendezik, az egyetemi városrészben és környékén. Régi és új építésű területek és szintes park egyaránt előfordul. A két versenynek közös arénája lesz, a városház előtti téren. Érdekesség, hogy a 2006-os Európa-bajnokság rövidtávú versenyének pályái ugyanide futottak be. A sprint váltó a Tartutól 80 km-re fekvő 18ezres városkában, Viljandiban lesz. Az itteni terep két különböző jellegű részből áll: egy romos kastély körüli dimbes-dombos parkból és a zegzugos belvárosból.

A hosszútáv terepe Észtország legmagasabb hegye és legmélyebb tava között terül el. A rendezők szerint ez lesz minden idők legzöldebb VB terepe. A domborzat általában markáns, az úthálózat ritkás, az útvonalválasztást pedig a sok különböző méretű mocsár is befolyásolja majd. A középtáv és váltó terepe annyiban tér el tőle, hogy részletgazdagabb domborzatú (sok apró mélyedéssel és kúppal) és kevesebb a mocsár.

Az eseményeket követéséhez igénybe vehető az ingyenes online eredménykövetés és a fizetős (20 EUR az összes versenyre) WebTV szolgáltatás.

További információk a verseny honlapján: http://woc2017.ee