20170630_woc3

Weiler Virág a sprint döntőben

Elkezdődött a Felnőtt Világbajnokság.

A sprint selejtező nagyon pörgős pályákat hozott, a nőknél 87-116, a férfiaknál 38-50 másodpercet lehetett kapni a győztestől a bejutáshoz. A nemenkénti három futamból 15-15-15 versenyző került a fináléba.

A hölgyek között az A futamban az elmúlt két évben világbajnok Maja Alm 31 másodperccel verte a teljes mezőnyt. Nagyon jót futott Weiler Virág, aki Alm mögött 58 másodperccel, a kilencedik helyen kvalifikálta magát a döntőbe, így holnap a középmezőnyben indulhat.

Virág nyilatkozata a verseny után: “A terv a selejtezőre egy kevés hibás, higgadt futás volt. Tudtam, hogy ha ez sikerül, akkor be kell jutnom a döntőbe. A terep adottságaihoz képest egy viszonylag egyszerűbb pályát kaptunk, amin sikerült a tervemet megvalósítani. Igaz, kicsit meg vagyok fázva, ami miatt rajt előtt nem éreztem magam jó formában, de úgy tűnik, hogy a tempóm még így is egész jó volt ahhoz, hogy a holnapi döntőbe bejussak. Az időjárás nem kedvezett, szitáló esőben futottunk, amitől a sok macskakő és lépcső elég csúszós lett. Holnap szeretnék úgy beérni a döntőről, hogy egy közel hibátlan pályát futottam, a helyezés már nem rajtam fog múlni.”

A B futamban Alm két legveszélyesebbnek tartott riválisa végzett az élen: Galina Vinogardova 3 másodperccel előzte Tove Alexanderssont. Bertóti Regina a 25. helyen zárt.

A C futamban a dán Cecilie Friberg Klysner, a tavalyi győztes sprint váltó tagja nyert, Gyurkó Fanni a 18. helyen végzett, 15 másodperc távolságra a döntős helyről.

A férfiak A futamában szoros volt a verseny, a specialista Yannick Michiels után egy másodperccel következett a tavalyelőtti győztes Jonas Leandersson és három másodperccel a tavalyi győztes Jerker Lysell. Ebben a futamban nem sikerült a bejutás a 2008-ban és 2009-ben sprint világbajnoki címet szerző Andrej Kramovnak. Bakó Áron nem ért el értékelhető eredményt.

A B futamban Daniel Hubmann mögött volt sűrű a mezőny, itt lehetett a legkisebb hátránnyal bejutni. Tugyi Levente a 17. helyen végzett, mindössze három másodpercre volt a döntőt jelentő pozíciótól.

A C futamban a svájciak másik esélyese, Matthias Kyburz lett a legjobb. Fehérvári Dániel 26. helyezett lett másfél percre a győztestől.

Dani értékelése: “A mai napon egy sprintselejtezőt futhattunk Tartu belvárosában. Az esős időjárás hátráltató tényező volt a meredek füves területeken a futók számára. A pályák rendkívül gyorsak voltak. A magyar versenyzők között gratulálok Virágnak, aki sikeresen bejutott a szombati fináléba. Sajnos az élmezőny rendkívül megerősödött, látszanak felkészülésbeli hiányosságainak, a jövőben próbáljuk velük felvenni a versenyt. Illetve szeretném kérni a csapattársaim nevében a biztatást a magyar csapatnak. Hajrá Magyarország! A felnőtt válogatott nevében ezúton szeretnénk gratulálni az IFI EB mai sikereihez!”

A holnap délutáni döntőben 26 nemzet 47 női és 46 férfi versenyző áll majd rajthoz. A brit, cseh, dán, észt, finn, norvég. svéd és svájci csapat valamennyi indulója kvalifikálta magát. Weiler Virág magyar idő szerint 14:01-kor (helyi idő szerint 15:01-kor) vág neki a pályának.

Fotó: WorldofO