Svéd és norvég arany a váltón

Véget ért a világbajnokság.

A tegnapi középtávú döntővel azonos arénával és tereppel rendezték a Felnőtt VB utolsó versenyszámát, a váltót. Mivel így lehetett tudni, hogy nagyon kemény terepről van szó, arra lehetett számítani, hogy a szokásosnál többen fognak hibázni és kevesebb vonatozás lesz.

Elsőként a férfiak vághattak neki a versenynek. Az első futóknál egy hétfős boly érkezett elöl tíz másodpercen belül Frederic Tranchand vezetésével, mögöttük másfél perces szünet. Az oroszok 13. és a svájciak 15. helye nem sok jót sejtetett a folytatásra nézve. Bakó Áron már a pálya elején nagy hibákat vétett, így a 28. pozícióban futott be negyedóra lemaradással.

A második körben Olav Lundanes megismételte a tavalyi produkcióját. Akkor az élről indulva növelte behozhatatlanra a különbséget, most előbb utolérte az ellenfeleket, majd látótávolságon kívülre szakította le őket és végül 1’21” előnnyel futott a célba a francia-litván páros előtt. A további helyeken is kezdett szétszakadozni a mezőny, Daniel Hubmann és Valentin Novikov holtversenyben a kilencedik helyen érkeztek, de hatperces hátrányban. Baumholczer Máté hat pozíciót javítva a 22. helyre hozta fel a magyar váltót.

A befutó embereknél az első két helyen nem változott a sorrend és igazából a különbség sem nagyon. Az átfutó utáni első pontra Magne Daehli hibázott egy kisebbet, ekkor Thierry Gueorgiou 45 másodpercre megközelítette (látni ekkor se látta), de utána visszaállt a bő egyperces különbség. Miután a litvánok visszazuhantak a középmezőnybe (végül a 13. helyen landoltak), Gustav Bergman simán lehozta a svédeknek az ölébe pottyant bronzérmet. A norvégok ezzel megvédték a címüket, Gueorgiou pedig 23 VB éremmel zárta pályafutását. Tugyi Levente megőrizte a 22. pozíciót a célig.

Bakó Áron beszámolója: “A váltóhoz nagy elvárásokkal álltunk oda, főleg én, mivel szerettem volna erdőben is futni egy jót. Ezen kívül komoly esélyünk volt a 2 fős kvótát is elbukni. Sajnos nagyon gyengén kezdtem, amihez egy-egy nagy hiba társult az első két pontra. Ezek után az előzményekhez képest keveset hibáztam, de ez a futás életem egyik legrosszabb élménye volt. Máté megint nagyot futott, így legalább az ázsiaiak elé kerültünk. Levesnek se volt nagy napja, de ez egyáltalán nem rajta múlott. A 22. helynél csak előrébb van út, így legalább van honnan javítani. A kvótát szerencsére megtartottuk, amit javarészt Máténak köszönhetünk idénről, na és Bulgáriának. A lányok versenyét végigszurkoltuk, aztán elkezdődött a készülődés a bankettversenyre.”

A nőknél már az első futóknál nagyobb különbségek alakultak ki. Emma Johansson hozta a svéd váltót az élen, 45 másodpercre leszakítva a finneket és több, mint két percre a lett-orosz-norvég hármast, mögöttük másfél perccel érkezett Gyurkó Fanni a svájci lánnyal együtt.

A második körben tovább nyúltak a távolságok a helyezettek között: Helena Jansson 1’44”-re meglépett Marika Teinitől, Szvetlána Mirjonova pedig már majdnem négy perc lemaradással érkezett a harmadik helyen. Sajnos Weiler Virág az első négy pontból háromra is hibázott, így elvesztette a kontaktust a legjobbakkal és a 16. helyen futott be.

Az utolsó futóknál Tove Alexandersson ugyan belehibázgatott egy-két kisebbet a pályába, a legtöbb időt viszont akkor vesztette, amikor az átfutásnál véletlenül befutott a célba és vissza kellett jönnie. Ettől függetlenül nem veszélyeztette senki az elsőségét, a másodikként kifutó Merja Rantanen a második körön annyit rontott, hogy a stabilan haladó Natalia Gemperle simán elékerült. Így az oroszok lettek 2’41” lemaradással a másodikak és a finnek 4’23” hátránnyal a harmadikak. Ezzel Tove Alexandersson lett a VB legeredményesebb versenyzője három aranyéremmel. Szuromi Luca egy helyet javítva a 15. helyre hozta be a magyar váltót.

Gyurkó Fanni beszámolója: “A mai váltó ugyanott volt, ahol a tegnapi középtáv, így előre tudtuk hogy kemény, technikás versenynek nézünk elébe. Mivel a fiúk versenye előbb volt, mint a lányoké, így mire mi oda jutottunk, kiderült számunkra, hogy mennyi hiba volt a fiúknál. Ezért eldöntöttem, hogy saját versenyemet fogom futni, és a többi versenyzőt csak arra használom, hogy a tempót tudjam tartani. Ez jó taktikának bizonyult, többször volt, hogy az előttem lévők hibáztak, én korrigálni tudtam még időben, így hetedik helyen tudtam váltani, a svájci váltóval. Eddigi pályafutásom alatt még nem futottam ehhez fogható nehézségű váltót, ezen a terepen egy pillanatnyi kihagyás is nagy hibát eredményezett volna.”

A világbajnokság legeredményesebb nemzete Svédország lett, ők nyerték a legtöbb érmet és a legtöbb világbajnoki címet is. A svájciak három érme mindenképpen kevesebb a vártnál.
Az éremtáblázat:
1. Svédország 4-0-3
2. Norvégia 2-1-0
3. Dánia és Franciaország 1-2-0
5. Svájc 1-1-1
6. Oroszország 0-3-2
7. Finnország 0-0-2
8. Ukrajna 0-0-1

Fotó: orienteering.org