Junior VB előzetes

Kemény verseny várható igazi skandináv terepeken.

Négy nappal a Felnőtt Világbajnokság izgalmai után hétfőn kezdetét veszi a juniorok azonos rendezvénye. Nem is kell messzire menni a következő helyszínért, Tampere lesz a házigazdája a 20 éven aluliak versenyének. A VB rendezője a Koovee, a város legerősebb tájfutó klubja, tavaly ők nyerték a Jukolát olyan versenyzőkkel a váltóban, mint Daniel Hubmann, Alekszander Kratov, Jani Lakanen. A klub ikonikus alakjait a rendezésbe is igyekeztek bevonni, Lakanen lesz például a hosszútáv pályakitűzője. Zsigmond Száva Assistant Event Advisorként tevékenykedik a stáb mellett.

A versenyközpont a várostól 40 km-re fekvő konferencia hotelben lesz, ami festői környezetben terül el egy félszigeten és minden igényt kielégítő lehetőségeivel biztosítja az “olimpiai falu” érzést az ottlakóknak.

Az erdei versenyeket klasszikus finn terepeken rendezik, többnyire jól futható erdőkkel, csupasz sziklákkal, kevés úttal. A sprint Tampere délnyugati részén lesz, egy meglehetősen szintes területen, nagyrészt városi környezetben, megspékelve némi parkkal és parkerdővel.

A program:
Hétfő 9.00: középtáv selejtező
Kedd 13.15: középtáv döntő
Szerda 10.00: sprint
Péntek 9.00: hosszútáv
Szombat 13.30: váltó

Összesen 38 ország nevezett az eseményre, 179 fiú és 154 lány versenyzőt. Magyarországot Viniczai Ferenc vezetésével a Sárközy Zsófia, Szuromi Hanga, Vékony Vanda, Viniczai Csenge; Egei Patrik, Kálmán Erik, Ormay Mihály, Porgányi Márk, Szuromi Mátyás, Zacher Márton csapat képviseli.

A lányoknál a tavalyi világbajnokságon három aranyat szerző és a negyedik számot is csak egy banális hiba miatt elbukó Simona Aebersold idén is minden számban esélyes, de azért meglepetés lenne, ha az északiakat skandináv terepen is folyamatosan verné.

A fiúknál az utolsó Junior VB-jén szereplő Olli Ojanaho hazai pályán biztos szeretne nagyot villantani azután, hogy két éve Norvégiában három világbajnoki címet gyűjtött, majd tavaly látványosan betlizett és egy váltóbronzig jutott csak. Joey Hadorn, aki tavaly hengerelt (három arany és egy ezüst), most Aebersoldhoz hasonlóan bizonyíthatja, hogy nem csak svájci terepeken kiemelkedő.

Az eseményeket követésére GPS tracking, online TV közvetítés, élő eredmények és speaker hang áll rendelkezésre. A verseny honlapja: http://www.jwoc2017.fi