Svéd és norvég győzelem a váltón

11. és 13. helyen a magyar csapatok.

A váltóval zárult a Junior Világbajnokság programja. A magyar csapat egy lány és két fiú váltót állított ki.

A lányoknál az első futóknál meglepően szétszakadt a mezőny, a norvégok elhúztak két percre a svédektől és a svájciaktól, újabb egy perc szünet után jött a derékhad. Szuromi Hanga a 24. helyen érkezett.

A második körben nem változott az első három sorrendje, de a svédek közelebb lopóztak a norvégokhoz, a svájciakra pedig ráfutott a francia-dán-finn trió. Viniczai Csenge előrehozta a magyar váltót a 16. pozícióba.

A harmadik futók között a svéd Linnea Golsater már az első pontra kielőzte az élen kifutó norvég Marie Olaussent, akit néhány átmenettel később a svájci Simona Aebersold is elhagyott, így végül meg kellett elégednie a bronzéremmel. Aebersold ezután megpróbált Golsater nyomába eredni, hogy a negyedik arannyal száz százalékossá tegye a VB mérlegét, de nem járt sikerrel, sőt, a távolság még meg is nőtt, a pálya végére egészen 1’45”-re. Sárközy Zsófia a 18. helyen ért a célba, ami a világbajnoki 13. helyet jelentette, mivel minden nemzetnek csak az előrébb végző váltója számított a VB sorrendbe.

A fiúknál az első futók eléggé egyben maradtak, 16 váltó érkezett az első két percben, a norvég váltó állt az élen. Zacher Márton a 23., Porgányi Márk a 43. helyen váltott.

A második futók között a norvégok megléptek másfél percre, a finn és orosz váltó érkezett mögöttük. A további helyezettek között is nagyobbak lettek a távolságok. Ormay Mihály a 16., Szuromi Mátyás a 34. helyre jött fel.

A befutó embereknél a norvég Audun Heimdal magányos futással megőrizte a másfél perces előnyt az üldözőkkel szemben. Közülük a legveszélyesebb a hatodik helyen kifutó, de a harmadik pontig a második helyre előretörő finn Olli Ojanaho volt, aki Aebersoldhoz hasonló motivációkkal rendelkezett az érmeket illetően, de hozzá hasonlóan meg kellett elégednie a második hellyel. A harmadik helyre az oroszok értek oda, feltornázva ezzel nemzetüket az éremtáblára. Egei Patrik a 15. helyre hozta az egyes váltónkat, ami a világbajnoki 11. helyezést jelentette; Kálmán Erik a 27. pozícióban futott be.

A világbajnokság éremtáblázatának élén a két kiemelkedő versenyző hazája végzett, az eggyel több ezüstérem döntött csak a hazaiak javára a svájciakkal szemben. Ahogy az várható volt, a hagyományosan erős tájfutó nemzetek, a skandinávok és Svájc aratta le az érmek nagy részét, a többiek csak a sprint számban és a váltón tudtak dobogóra állni.

Éremtábla:
1. Finnország 3-2-1
2. Svájc 3-1-2
3. Svédország 1-2-3
4. Norvégia 1-1-1
5. Csehország és Új-Zéland 0-1-0
7. Oroszország 0-0-1

Jövőre a Junior Világbajnokságot Magyarország rendezi Kecskemét központtal.

Fotó: orienteering.org