20170724_worldgames

Világjátékok beharangozó

Keddtől csütörtökig szurkolhatunk.

Július 20-30. között Lengyelországban, Wrocławban kerül megrendezésre a X. Világjátékok (The World Games 2017), amely a nem olimpiai sportágak világjátéka. Az eseményen 10 nap alatt a világ több, mint 100 országából közel 3.500 sportoló áll rajthoz 31 sportágban és küzd a megszerezhető 222 érem valamelyikéért. A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség kiemelten kezeli az eseményt, mivel bevallottan a Világjátékokon keresztül szeretné elérni az olimpiai programba való bekerülést.

A tájfutó számokra a hét közepén kerül sor. A sprintet a várost átszelő Odera-ban fekvő szigeteken és a folyóparti lapos városrészben rendezik, a sprint váltó pályái pedig a helyi állatkertet is érintik majd a környék parkjai mellett. A középtávú versenyre erdei környezetben, egy vegyes fedettségű, sűrű úthálózatú, de részletgazdag domborzatú terepen kerül sor, ahol egy akvaparkba fut majd be a mezőny.

A program:

  • Július 25. (kedd): sprint
  • Július 26. (szerda): középtáv
  • Július 27. (csütörtök): sprint váltó

26 ország 80 versenyzője szerezte meg a jogot a korábbi világversenyek eredményei alapján, hogy részt vehessen a versenyen. A mezőny erőssége elmarad a nemrég lezajlott világbajnokságétól, az ottani egyéni győztesek közül Tove Alexandersson, Daniel Hubmann, Thierry Gueorgiou, Olav Lundanes sincs benevezve, csak Maja Alm indul. Valószínűleg nem tett jót a részvételi kedvnek a május 31-i név szerinti nevezési határidő és a párhuzamosan zajló pénzdíjas O-Ringen sem. A norvégok és finnek fiatal csapattal neveztek, így a svájciak és a svédek tűnnek a legerősebbnek, illetve a sprint specialistáktól várható jó eredmény a városi számokban. Magyarországot hétfős delegációs képviseli: Bakó Áron, Baumholczer Máté, Gyurkó Fanni és Weiler Virág küzdenek az érmekért és helyezésekért (mindegyikük indul minden számban), versenyzésüket pedig Kerényi Krisztina, Less Áron és Zsigmond Száva segítik.

A csapat pénteken késő délután kelt útra. Szombaton és vasárnap a ráhangolódáson és a csapatépítésen volt a hangsúly: szombat délelőtt modellezve a Világjátékokon várható kétkörös, lezárásokat is tartalmazó, belvárosi utcákkal, terekkel és olykor parkokkal teletűzdelt, sok útvonalválasztást kínáló pályát, Prostejov belvárosában sprint edzésen vett részt a csapat, a délutáni továcov-i laza, útvonalválasztásos sprint edzést pedig vizes regeneráció követte a közeli tóban. Vasárnap a Wrocławhoz közel eső és a középtáv terepétől alig 10 kilométerre lévő Oborniki Slanskie-ben releváns, középtávú edzésre került sor, majd a csapat akkreditálta magát, elfoglalta szállását és felderítette a Világjátékok központi étkeztetésének rejtelmeit. Kikapcsolódásként rövid látogatást tettek a falmászóversenyek döntőjén, amely ugyanazon a téren kapott helyet, mint ahol a sprint verseny arénája fog kedden; továbbá némi turistáskodásra is lehetőség nyílt.

A mai napon a program hivatalos részeként terepbemutatókkal folytatódott a program: délelőtt látogatást tettek a résztvevők a sprint váltó verseny nem tiltott területének nyilvánított állatkertben, délután pedig a sprint terepbemutatóra látogattak el. A csapatban mindenki egészséges, jó a hangulat, bizakodva várják a holnapi versenyeket, ahol elsőként Gyurkó Fanni áll a rajthoz (11:14), őt követi Weiler Virág (11:23), majd a férfiak versenyében Baumholczer Máté (12:06), végül pedig Bakó Áron (12:13). A csapatvezetés a versenyzőket a sprint számban a mezőny első felébe várja, ezt megerősíti a World of O esélylatolgatása is. Az első számú esélyesek a nőknél az ebben a számban az utóbbi három VB-t megnyerő Maja Alm, itt meglepetés lenne, ha valaki megverné; a férfiaknál pedig a címvédő Matthias Kyburz, itt azért nagyobb esély van arra, hogy a specialisták (Jerker Lysell, Yannick Michiels, Søren Bobach) elhappolják az elsőséget.

A versenyekről az LiveOrienteering.com oldalon élő közvetítés lesz, a magyar csapatot pedig mindenki követheti az Instagramon is: #hun_o_team