Novemberi elnökségi ülés

Beszámolók és szövetségi kapitány váltás.

Dénes Zoltán beszámolójával kezdődött az ülés a felnőtt és junior válogatott 2013-as munkájáról. A felnőtt válogatottat sérülések sújtották, ehhez képest megfelelőnek tartja az eredményeket, kiemelte a Világjátékokon megszerzett hetedik helyet. A junioroknak egy nagyon erős mezőnyben kellett helytállni, az elért helyezéseket meg kell becsülni, főleg annak fényében, hogy sok ifi volt a csapatban.
Az idei problémák (elsősorban a női váltó hiánya a felnőtt világbajnokságon) kapcsán a jövőre vonatkozóan az alábbi problémákra kellene fókuszálni:
- a juniorokat felkarolni a felnőtt korosztályba lépéskor (pl. a junior korosztály bevonása az utánpótlás támogatási programokba),
- minden versenyzőnek legyen edzője (akár más klubbeli edző is, ezt a jelenlegi rendszer nem támogatja),
- a versenyek, azon belül elsősorban a pályák színvonalának emelése (pl. a versenybírói továbbképzések kötelezővé tétele az országos versenyek rendezői számára),
- a válogatottak motiválása erkölcsi és anyagi megbecsülésen keresztül.

Konkrét javaslatot tesz arra, hogy az egyéni bajnokságokon és a Hungária kupákon ne fizessenek nevezési díjat az előző évi felnőtt és junior világbajnokságon a magyar színeket képviselő versenyzők. Az elnökség a javaslatot egyhangúan elfogadta.

Az év tájékozódási versenyzőiről szóló döntés következett. Mets Miklós, a szakágakért felelős alelnökként ismertette a szakágak javaslatát: Laáber Miksa (Trail-O), Csúcs-Fenyvesi Laura és Hajdu Szása (sítájfutás), Cseh Veronika és Marosffy Dániel (tájkerékpár). Fehér Ferenc a gyalogos szakágban az élsport- és edzőbizottság nevében négy jelöltet terjesztett elő: Szerencsi Ildikó, Lenkei Zsolt, Weiler Virág, Dalos Máté. Az elnökség az összes javaslatot elfogadta.

A 2016-os Hungária kupa rendezőjének kijelölése következett, ami elég egyszerű volt egy pályázó lévén. Az elnökség egyhangúlag megszavazta, hogy a SZVSE Kiskunhalas központtal rendezze a versenyt.

Bizottsági beszámolók következtek Mets Miklós előadásában. A szenior bizottság szokásos feladatait (összetett bajnokság és bajnoki pontverseny számítása, szlovák-magyar találkozók, megjelenés a Tájolóban és a honlapon) végezte idén is. Fő problémájuk, hogy év eleje óta nem tudták pótolni a bizottság vezetéséről lemondott Bacsó Piroskát. Most Lacsny Bálint személyében sikerült jelöltet állítaniuk, akit az elnökség meg is szavazott.
A tájkerékpár szakág beszámolója került sorra. A hazai VB hullámát sikerült meglovagolni, és a versenyek számában és indulói létszámában egyaránt kis emelkedés tapasztalható. Egyik célkitűzésük volt a nemzetközi kapcsolatok erősítése, ahol biztató lépések történtek. Az eredményesség terén Rózsa László VB 24. helye a legjobb felnőtt eredmény, a szenior VB-n pedig teljes éremkollekciót gyűjtött a csapat.
A Trail-O szakág idén 8 versenyt rendezett, közte 2 OB-t. A fogyatékos sportolók bevonása, mint első számú cél, a szervezetekkel való együttműködés szintjén jól alakul (helyi foglalkozások, edzések formájában), de a versenyeken való részvétel még nem indult be. A tájfutó közegből jövő utánpótlás versenyzők száma enyhén növekedett. A válogatott három fővel (két para és egy open induló) vett részt a világbajnokságon, csapatban idén is a 15. helyen végeztek. 18 fő végezte el az első alkalommal megrendezett Trail-O versenybírói tanfolyamot Debrecenben. A Tipo segítségével szereztek külső pályázati pénzt a versenyek rendezésére.

Az elnökség a beszámolókat elfogadta.

A sítájfutó szakág szezonális jellege miatt már a munkatervnél tart. 4 országos és 1 Budapest bajnokságot terveznek rendezni. Támogatók segítségével a BTFSZ megvásárolta a versenyek rendezéséhez szükséges hószánt, ami nagy lépés a szakág számára. Bevezetik a versenyeken a sportágfejlesztési díjat, ami a szakágnak saját bevételt produkál. Válogatott csapat indítását világversenyen nem tervezik, de Csúcs-Fenyvesi Laura rajthoz állását támogatni kívánják.

Szünet után az Ifi EB-ről szóló beszámoló következett. Kovács Zoltán munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva nem készítette el a beszámolót, és nem is jelent meg az ülésen. Helyette Less Áron röviden értékelte az eseményt: az egyéni versenyeken a sokéves átlagnak megfelelően, a váltóversenyen nagyon jól szerepeltünk egy, a magyar Alföldre jelentősen hasonlító terepen.
Az elnökség döntött arról, hogy Kovács Zoltán utánpótlás szövetségi kapitány szerződését nem hosszabbítja meg újabb egy évvel, majd felkérte Gera Tibort, hogy a következő elnökségi ülésre hozzon javaslatot az ifjúsági válogatott 2014. évi programjára, aminek pozitív elbírálása esetén kilátásba helyezi ifjúsági szövetségi kapitánnyá választását a 2014. évre.

A továbbiakban Paskuj Mátyás ismertette az MTFSZ szponzorációs stratégiájának tervezetét. Az anyag vázlata már a szeptemberi ülésen előkerült, ezúttal a konkrét feladatokról volt szó. Az elnökség az anyagot elfogadta.

Az egyebek között szavazott az elnökség arról, hogy a Diákolimpia a 2013-as bajnoki pontversenybe ne számítson bele (erre a szavazásra a szabályzat nem egyértelmű megfogalmazása miatt volt szükség, amit télen az elnökség majd felold).