Decemberi elnökségi ülés

Gera Tibor az új utánpótlás szövetségi kapitány.

Elsőként Less Áron mutatta be a közgyűlési meghívót, ami a szokásos elemeket tartalmazta. A közgyűlés tervezett időpontja március 8., helyszíne a Magyar Sport Háza, a napirendi pontok az évek óta megszokottak.

A közgyűléshez kapcsolódóan a 2014-es költségvetés is előkerült, egyelőre csak a főbb sarokszámok tekintetében. A tervezet struktúráját tekintve az előző évek trendjét követi. A főtitkár kiemelte azokat a sorokat, ahol nagyobb eltérés várható az idei évhez képest: a naptárdíj és a versenyengedély díj az elfogadott emelés miatt 2 millióval több bevételt hoz; a felnőtt válogatott költségvetése és az edzői pályázatok támogatási összege pedig összesen körülbelül ennyivel emelkedik. Az elnökség még a februári ülésen részletesen fogja tárgyalni a költségvetést.

Az utánpótlás válogatott programjáról és a szövetségi kapitány személyéről szóló napirendi pont következett. Gera Tibor ismertette javaslatát. 2014-re 26 fős keretet nevezett meg, a válogatott csúcsprogramjai a júniusi macedóniai Európa-bajnokság és a szeptemberi cseh normáltávú bajnokság. A tervezetben szerepelnek a válogatási elvek (négy versenyből a három legjobb százalék alapján három fő plusz egy fő szubjektív alapon), a válogató versenyek (a Postás és Tipo kupa mellett két edzőtáborbeli verseny), a javasolt edzőtáborok (összesen öt darab), részletes költségvetés eseményekre lebontva (a versenyzőket három támogatási szintbe sorolva). Elmondta még, hogy tervez fizikai felmérőt és a váltóversenyeken válogatott váltók indulását. Segítője Novai Éva lenne, aki a költségvetés tervezése és végrehajtása, az adminisztráció és a kapcsolattartás feladatait vinné, emellett igyekezne 15 éves válogatott pályafutásának tapasztalatait átadni a fiataloknak. Gera Tibor programját és szövetségi kapitányi kinevezését az elnökség egyhangúan elfogadta.

A felnőtt és junior válogatott jövő évi programja került sorra. Dénes Zoltán a világbajnokságokat (felnőtt és junior) jelölte meg a legfontosabb eseményként, majd a Főiskolás VB-t, a Világ kupa futamokat. Az EB-n csak egy kisebb csapat (a tavalyi Világjátékok résztvevői) részvételét tervezi. A válogatás a tavalyihoz hasonló módon zajlik, de a felnőtteknél két körben. A javaslat tartalmazza a csapatba kerülési minimumot, a korosztályi feltételeket és az egyes csoportok (főiskolások, juniorok, felnőttek) részletes programját. Az elnökség a programot elfogadta.

Szünet után bizottsági beszámolókkal folytatódott az ülés. Fehér Ferenc elmondta, hogy az Élsport- és Edzőbizottság szokásos feladatait végezte el 2013-ban, illetve az utóbbi hónapokban az utánpótlás szövetségi kapitány váltás adott extra feladatot nekik.

Molnár Péter ismertette a Naptárbizottság beszámolóját. A munkaterv pontjait hajtották végre, a pályázatokat az előző években megszokottnál kisebb érdeklődés kísérte, a 2015-ös kiemelt rangsorolók pótpályáztatása még jelenleg is zajlik. Gera Tibor szövetségi kapitánnyá választásával lemondott a bizottsági tagságáról, helyette a bizottságvezető Marosán Dávidot kérte fel, aki vállalta a feladatot.

Paskuj Mátyás került sorra a Marketing és Kommunikációs Bizottság vezetőjeként. Idén is folytatták a szakmai napok sorozatát és a versenyértékelési programot. Megalkották az MTFSZ Szponzorációs Tervét, pályázatot írtak ki új tájfutó térképek készítésére, népszerűsítették a sportágat különféle tömegrendezvényeken.

A Térképtár és Sportágtörténeti Bizottság Hegedüs Ábel által készített beszámolóját Miháczi Zoltán, a területért felelős alelnök ismertette. Szokásos tevékenységük (a tájfutó térképek gyűjtése, rendszerezése, adatbázisba rendezése) mellett két konferenciát is szerveztek (Hrenkó Pálról és Ripszám Henrikről).

Az elnökség a beszámolókat és a személyi változást is egyhangúan elfogadta.

A 2014. évi országos versenynaptár elfogadása következett. A naptár a januárban elfogadott előzeteshez képest kis mértékben változott, az elnökség elfogadta. Hamarosan felkerül a honlapra is.

Lacsny Márton tartott tájékoztatott a Honvédelmi Kötelék program állásáról. A program részei: versenysorozat rendezése a Magyar Honvédség számára, honvédség népszerűsítése edzőtáborokban, tájfutó versenyek logisztikai támogatása a honvédség részéről. A Szövetség és a HM közötti együttműködési megállapodás megkötése januárban várható.

Zsigmond Tíbor következett a hagyományos csapatbajnokság megreformálásáról szóló javaslattal. A begyűjtött ötletek elég széles skálát ölelnek fel: csapat győztes idő bevezetése, győztes idő csökkentése, különböző hosszúságú pályák, többkörös pályák, tömegrajt, farsta pályák, pillangó, szabad pontfogás, választható pontok. Az elnökség áttekintette és véleményezte a javaslatokat, és megbízta Miháczi Zoltánt, hogy a Versenybizottság a téli szabályzatmódosításoknál vegye figyelembe az elhangzottakat.

Miháczi Zoltán tájékoztatott arról, hogy elkészült az idei ranglista, megtalálható a honlapon, a beérkező visszajelzések alapján Petrócki Ádám karácsonyig véglegesíti.

Az egyebek között Less Áron tett javaslatot az elnökség 2014-es munkatervére (hat ülés lesz), amit az elnökség elfogadott. Elmondta, hogy erre az évre minden tagszervezet befizette a tagdíjat. 2013-ban két egyesület szüntette meg a tagságát, így január 1-ével 89 tagszervezete lesz a Szövetségnek. 2013-ban 2304 tájfutó váltotta ki a versenyengedélyt, ebből 1023 18 éven aluli.