Interjú Gera Tiborral

A decemberi elnökségi ülésen Gera Tibor kapott felhatalmazást a 2014. évre az utánpótlás szövetségi kapitányi posztra. Ennek apropóján kérdeztük múltjáról és a válogatottal kapcsolatos elképzeléseiről.

– Először is gratulálunk a kinevezéshez! Téged –  talán túlzás nélkül mondhatjuk –  mindenki ismer tájfutó berkekben, de a kezdetekről már nem mindenki olyan jól informált. Mióta edzősködsz és mióta foglalkozol gyerekekkel?

– 1987-ben még főiskolás koromban kezdtem el az SZVSE utánpótlásával foglalkozni alapvetően 9-12 éves gyerekekkel. 1990-ben vettem át Szokol Lajostól a „nagyobbakat” is, és lettem vezetőedző. A mai napig én fogom össze a szakmai munkát az egyesületben, de szinte mindig voltak mellettem segítő edzők.

– Milyen sikereket értek el a kezeid közül kikerülő szegedi futók?

– Eddig 43 válogatott versenyzőt neveltem ki és 219 magyar bajnoki címet szereztünk, ha jó a statisztika! A korosztályos világversenyeken többször álltak dobogón szegedi versenyzők: Hecz Katalin, Csiszár Adrienn, László Dóra, Buknicz Ivett, Novai György, Farkas Dávid, Sinkó János, Szerencsi Ildikó, Szerencsi Dóra, Tóth Réka és idén a lányom, Krisztina. Az egyesületben több mint 150 fő szerzett bajnoki pontot (1984 óta) és nekem majdnem mindegyikhez volt edzői kötődésem, persze ennél több gyerek ment át a kezeim között, hiszen kb. 60 gyerekből lesz egy felnőtt élversenyző.

– Volt már valaha szoros kapcsolatod a válogatottal?

– Kinevezett szövetségi kapitány nem voltam, de mint az Edzőbizottság vezetője évekig irányítottam, szerveztem a válogatott munkáját (a juniorokat is beleértve), amikor nem volt kijelölt utánpótlás szövetségi kapitány.

– Mi a véleményed a mai utánpótlás korosztályról?

– Egy igen tehetséges társaság jött össze, ami igen nagy felelősség is! Egyéniben Dalos Máté a nemrég lezajlott Ifi EB-n mindkét számban a pódiumra állhatott, Viniczai Csenge és Weiler Virág is az első tízben végzett és több fiatal is az első harmincba verekedte magát. Ne felejtsük el, hogy az EB mezőnyében az utóbbi 5–7 évben egyre több nemzet szerepel. A váltók szenzációsan szerepeltek, a két ötödik és a bravúros ezüst magáért beszélnek… Kiemelném a két 14-es leányzót (Pataki Réka, Szuromi Hanga), akik egyéniben is nagyot futottak. Biztos vagyok benne, hogy Viniczai Ferinek sok-sok munkát, nekünk pedig sok-sok örömöt fognak még okozni! A felsorolt versenyzőknek sikerült az EB a legjobban, de tudjuk, hogy vannak fiatalok, akik nincsenek megelégedve magukkal, viszont bennük van a jó eredmény!

– Milyen célt fogalmaztál meg  a válogatott számára?

– 2014-ben a cél az idei eredmények megtartása és továbblépni, hiszen az idei résztvevők közül alig lesz valaki junior korú jövőre.

– Hogyan képzeled el a válogatást, változtatsz-e az eddigieken?

– A bevált módszert szeretném alkalmazni, hogy a négy válogatóból a három legjobb számít százalékos formában. Az egy fő szubjektív beválogatásának lehetőségét is jónak tartom, hiszen ennyi döntés kell a kapitánynak. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a szegedieknek előnye származik majd, téved, hisz annak idején két első háromba jutott versenyzőmet sem vittem ki az EB-re, mert szerintem nem edzettek rendesen (volt is sértődés). A válogatott érdeke mindig a klubérdek előtt van.

– Mit tartasz fontosnak a válogatott programjai között?

– Nagyon fontosnak tartom a közeli cseh erős mezőnyben való versenyzést, elsősorban a váltókat preferálom.

– Lesz valami új, amit eddig nem láthattunk vagy hallhattunk?

– Új dolog lesz a havi összetartás, célorientált előadókkal esténként, ahol a tétversenyzésről, felnőtt válogatottjaink felkészüléseiről, tapasztalatairól, váltó és egyéni versenyzés eltéréseiről, stb. tanulhatnak.

– Mi a véleményed az egyesületek és a válogatott kapcsolatáról, kinek mi a feladata?

– A munka nagy részét a klubokban kell elvégezni, hiszen a klubedzőn múlik, hogy mennyit és mit edzenek, ő az, aki igazán ismeri a versenyzőit. Mivel én is klubedző vagyok a válogatott mellett, mindig ki fogom kérni az edzők véleményét a válogatott versenyzőjükről. Meggyőződésem, hogy edző nélkül még felnőtt versenyző sem tud komoly eredményeket elérni. Kell, aki kihajtja az eredményeket. Nekem csak a csapat összekovácsolása a feladatom, és egy kis pluszt adni azoknak a versenyzőknek, akik sok-sok munkával elérik a válogatott színvonalat, mivel sokszor a klubedzőnek nincs energiája és ideje kiemelten foglalkozni a válogatottjaival.
Az edzői munka nehézsége és szépsége is, hogy a csúcsra nagyon sok út vezet, amelynek kiválasztása nem könnyű, és ezért is tisztelek mindenfajta felfogást a felkészülésben. Egy biztos: munka nélkül nincs siker!

– Lesz segítséged ebben az óriási munkában?

– A munkámat az edzők támogatásával és segítségével képzelem el, ezenkívül Novai Éva lesz a jobb kezem, aki a szervezésben, tolmácsolásban vállalta elsősorban a segítséget, de nem utolsó sorban a nemzetközi tapasztalatát is át fogja adni a mai fiataloknak.

– Végül egy utolsó kérdés: mit üzensz a fiataloknak télire?

– Télire kívánok mindenkinek sérülésmentes felkészülést. Bízzatok edzőitekben, legyetek kemények és kitartóak, mindig a kijelölt cél lebegjen a szemetek előtt, ha nincs kedvetek kimenni futni! A havi összetartások biztos segítenek és motiválnak az alapozás maximális végrehajtásában. Ne felejtsétek: az elvégzett munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét!

– Köszönjük, hogy válaszoltál kérdéseinkre és sok sikert kívánunk a feladathoz!