20140414_eoc

Lenkei Zsolt 14. középtávon

Signe Søes és Daniel Hubmann az Európa-bajnokok.

Nagyon gyorsra sikerültek a középtávú döntő pályái is az EB-n, a férfi győztes 4’05″-es kilóméter átlagot tudott felmutatni. Az egyszerűnek tűnő terepen nagyjából az egyenes mentén haladt a mezőny, a pontközeli kisebb hibákon dőltek el a helyezések.

A nőknél a selejtező futamát megnyerő, ám a mezőny első harmadában rajtoló (a selejtező eredményeinek törlése miatt mindenki indulhatott a döntőben, és a világranglista alapján alakult ki a rajtsorrend) Signe Søes nagy idővel érkezett célba – ekkor öt perccel verte a mezőnyt -, így sejteni lehetett, hogy kevesen tudnak majd elékerülni. A hátul indulók közül a honfitárs Maja Alm állt a legközelebb a vezetés átvételéhez, de 16 másodperc hátránnyal a második helyre jött csak be. Az utolsóként rajtoló Tove Alexandersson féltávnál már utolérte Ida Bobachot és Helena Janssont, de a pálya második felében több apró hiba is becsúszott neki, így meg kellett elégednie a dobogó legalsó fokával. A pódiumra még Irina Nyberg, Lena Eliasson és Maria Magnusson állhatott fel, így a svédek három fővel képviselték magukat. Gyurkó Fanni a 47. helyen végzett.

A férfiaknál az utolsó induló, Daniel Hubmann elképesztő tempót diktált, és végig vezetve nyerte a versenyt. Thierry Gueorgiou és Fabian Hertner tudtak csak hasonló részidőket produkálni, de a francia a végét nem bírta, a honfitárs pedig néhány kisebb kerülővel került hátrányba. A további pontszerző helyeken Jan Procházka, Edgars Bertuks és Alekszander Kratov végeztek. Lenkei Zsolt remekül versenyzett, a szoros mezőnyben 14. helyezést szerezte meg.

Holnap délelőtt az utolsó egyéni szám, a normáltávú döntő következik. Lenkei Zsolt 10:24-kor, Gyurkó Fanni 11:31-kor rajtol (magyar idő szerint).