20140415_eoc

Dupla svájci dupla

Új pályán régi bajnokok.

A sportág történetében még soha sem tapasztalt blamával indult az Európa-bajnokság hosszútávú döntője. Tegnap este véletlenül elérhetővé vált a pálya a TracTrac weboldalán kb. 30 percre. A szervezőbizottság éjszakába nyúló tanácskozás után úgy döntött, hogy új pályákat tűznek ki az éjszaka folyamán, a kiszivárgott pályát és térképet pedig közzéteszik a rajtkaranténban. A korábbi versenynapok után nem volt meglepetés, hogy a mai pálya is elsősorban az atletikus képességeket tette próbára.

A nőknél Judith Wyder magabiztosan szerezte meg második aranyérmét az EB-n, minden rádiós ponton ő vezetett. A többi favorit (Tove Alexandersson, Signe Søes, Lena Eliasson) komolyabbakat hibázott, így a dobogón új nevekkel találkozhattunk. Második lett a selejtező futamgyőztesként utolsóként induló Szvetlána Mirjonova, harmadik pedig a brit Catherine Taylor, mindkettejüknek első egyéni dobogós helyezése volt ez világversenyen. A további pontszerzők Anasztázia Tyihonova, Galina Vinogradova és Signe Søes lettek, így három orosz került az első hatba. Gyurkó Fanni 32. lett.

A férfiaknál sokáig a mezőny közepén induló svéd Fredrik Johansson vezetett, az átfutóponton még neki volt a legjobb részideje, ám a kiskörön a szám két korábbi világbajnoka, a tegnapi győztes Daniel Hubmann és a tavalyi évet motivációs problémák miatt nemzetközi szinten kihagyó Olav Lundanes is megelőzte. A bajnok nyilatkozata: “Miután a négyes pontra egy percet hibáztam, rájöttem, hogy jobban kell koncentrálnom, és utána tökéletesen ment minden.” A pódiumra került még Fabian Hertner, Frédéric Tranchand és William Lind. Lenkei Zsolt a 23. helyen végzett.

Holnap a váltóval ér véget az Európa-bajnokság, magyar érdekeltség nélkül.