20140416_eoc

Véget ért az Európa-bajnokság

Svájci és svéd arany a váltón.

Izgalmas váltóversennyel zárult az EB a közép- és normáltávú döntővel azonos helyszínen.

A nőknél elég sokáig egyben maradt az élmezőny, a második futók között Svájc és Svédország (kettes váltója) egy percre meglépett a norvég-dán-finn triótól. Az utolsó futóknál Alva Olsson a pálya feléig tudta tartani a lépést Judith Wyder-rel, aztán a svájci szépen ellépett tőle és végül bő másfél perces előnnyel győzött. Izgalmas csata alakult ki a bronzéremért, amit Natalja Vinogradova hozott le az oroszoknak a dán Maja Alm elől.

A férfiaknál az első futóknál még együtt jött egy 11 fős boly Daniel Hubmann-nal az élen, de a második körben már szétrázódott a mezőny (Svájc 1-Svájc 2-Csehország volt ekkor az első három). A befutó embereknél az első hurok után az orosz Andrej Kramov állt az élre, hogy a hosszú átmenetben teljesen elszálljon (a 12. helyre esett vissza). Innentől a svéd és cseh váltó küzdött meg az elsőségért, a végén Gustav Bergman négy másodperccel hajrázta le Jan Prochazkat. Thierry Gueorgiou üldözte őket az egész pályán, de ma nem tudott a közelükbe kerülni, így a franciáknak be kellett érniük a bronzzal.

Az éremtáblázat élén Svájc végzett (5-2-1), a bajnoki címek több, mint felét begyűjtve. Úgy tűnik, hogy a tavaly év végén visszavonult világsztárok kiesése nem okozott számukra törést az eredményességben, Judith Wydert három aranyérmével már Simone Niggli utódaként emlegetik és Daniel Hubmann is elnyűhetetlennek látszik. A második helyre a svédek kerültek (2-2-2), akiknél az okozott inkább meglepetést, hogy a várakozással szemben a férfiak hozták az érmek kétharmadát, míg a nők szereplése inkább a hibákról szólt. A harmadik helyezett dánok szereplése (1-1-0) felülmúlta reményeiket.

Ezzel véget ért az idei Európa-bajnokság, ami az eredmények mellett a mediterrán stílusú rendezésről is emlékezetes marad. Két év múlva a csehországi Jesenik lesz az esemény házigazdája.