20140504_10mila

Szép magyar szereplés a 10milán

Gyurkó Fanni élen váltott, Lenkei Zsolt a pódiumon.

Eksjö környékén, a 2009-es O-Ringen terepén rendezték a skandinávok nagy tavaszi váltóversenyét, a 10milát. A szervezők néhány újítással igyekeztek izgalmasabbá tenni a küzdelmet: az utolsó helyett az utolsóelőtti pálya lett a hosszú, az utolsó pedig a legrövidebb (így nem egyértelmű, hogy a legjobb ember menjen a végén); az éjszakai hosszú pálya a negyedik helyről a hatodikra került; és a rajt előrébb hozásával az első két futó még világosban mehetett.

A nőknél nem volt ennyi variálás, mind az öt futó nappal teljesítette a pályát. Három körig változatosan alakult a verseny. A harmadik futók között Gyurkó Fanni szenzációsan versenyzett és a végén Anna Bachmant és Ida Bobacht lehajrázva első helyen érkezett. Ezután viszont a Pan Århus percei következtek, Maja Alm szerzett négyperces előnyt, amit aztán a friss Európa-bajnok Signe Søes megtartott. A második helyre a másik EB-hős, a svájci Judith Wyder érkezett a Göteborg-Majorna színeiben, Simone Niggli pedig a hetedik helyről hozta fel a dobogó harmadik fokára az OK Tisarent. Gyurkó Fanni váltója, az IFK Moras a 20.; Kelemen Bernadett és Szerencsi Ildikó csapata, a Hämeenlinnan Suunnistajat a 63. helyen végzett.

A férfiaknál sokáig szorosan alakult a verseny, a hetedik futók után még mindig kilenc váltó volt másfél percen belül. Közben láthattunk további jó teljesítményeket a magyar futóktól: Gösswein Csaba a 43. helyen jött első futóként; Kovács Ádám a harmadik futók között a 37 fős első bolyban a 25. helyen érkezett 28 másodperc hátránnyal; Lenkei Zsolt pedig az ötödik körben hozta fel a váltóját a 15. helyről a harmadikra úgy, hogy még vezetett is a pálya közben.

A nagy esélyes címvédő Kalevan Rasti a nyolcadik futó Thierry Gueorgiou révén állt az élre másfél perc előnnyel. A hosszú pályán Fredrik Johansson (IFK Lidingö) feljött egy másodpercre Fabian Hertnerre, miközben a többiek öt percre leszakadtak, így kétesélyessé vált a verseny. Az utolsó pályán viszont Jan Prochazka elhúzott Mårten Boströmtől, így két perccel nyert a Kalevan Rasti. A harmadik helyre a Södertälje-Nykvarn érkezett. Negyedik lett az IFK Moras Lenkei Zsolttal a soraiban, kilencedik az OK Linné Gösswein Csabával, 22. pedig az OK Pan-Kristianstad Kovács Ádámmal.

További részletek a verseny honlapján: www.10mila.se