20140524_odol

Országos Diákolimpia

Pécs volt az idei házigazda.

Az uránvárosi lakótelepen rendezett sprint döntővel vette kezdetét szombaton az Országos Diákolimpia. A pörgős pályák végén a pécsi műjégpályán kialakított célba futhattak be a versenyzők. A várakozásnak megfelelően szoros eredmények születtek, a legkisebb különbség egy másodperc volt az első két helyezett között (NVI-ban Weiler Virág Szuromi Luca előtt). A bajnoki címek felét budapesti iskolák tanulói nyerték.

A győztesek névsora:
NII – Zempléni Lilla (Budapest)
NIII – Gárdonyi Csilla (Budapest)
NIV – Szuromi Hanga (Pécs)
NV – Viniczai Csenge (Pécs)
NVI – Weiler Virág (Budapest)
FII – Sztojka Milán (Nyíregyháza)
FIII – Jónás Ferenc (Szeged)
FIV – Horváth Csongor (Budapest)
FV – Magyar Milán (Miskolc)
FVI – Miavecz Balázs (Budapest)

Délután Mánfán, az Árpád-kori templom mellett került sor a váltóversenyre. A lányoknál elég nagy különbségek alakultak ki, a bronzéremért volt csak szorosabb verseny, Budapest (Gárdonyi Csilla, Hajnal Dorottya, Weiler Virág), Baranya és Csongrád állhatott a dobogóra. A fiúknál szintén széthúzódott a mezőny, itt Baranya (Kovács Barnabás, Szuromi Áron, Kovács Bertalan) nyert Veszprém és Budapest előtt.

Vasárnapra maradt a váltóval azonos helyszínnel a normáltávú döntő. A kemény pályák mellett a verseny közben leszakadó eső is nehezítette a versenyzők dolgát. Ezen a napon már kiegyenlítettebb volt a verseny, a fővárosi és a baranyai versenyzők egyaránt három aranyat gyűjtöttek be. Négy versenyzőnek sikerült a duplázás az előző napi sprint után: Szuromi Hanga, Viniczai Csenge és Horváth Csongot is mindkét egyéni számot megnyerte; a hétvége legeredményesebb versenyzője pedig Gárdonyi Csilla lett, aki mindhárom számban első lett.

A normáltávú bajnokok:
NII – Czakó Boglárka (Budapest)
NIII – Gárdonyi Csilla (Budapest)
NIV – Szuromi Hanga (Pécs)
NV – Viniczai Csenge (Pécs)
NVI -Szuromi Luca (Pécs)
FII – Günczi Péter (Sólymár)
FIII – Szabó Marcell (Hajdúszoboszló)
FIV – Horváth Csongor (Budapest)
FV – Porgányi Márk (Nagykanizsa)
FVI – Péntek Mátyás (Veszprém)