20140627_eyoc1

Szuromi Hanga Európa-bajnok!

14 évesen a kontinens legjobbja!

Egy nagyon kemény normáltávú versennyel folytatódott az Ifi EB a mai napon. A csipkés és meredek hegyoldalakkal tarkított terepen kevés pontos pályákat tűztek ki, így minden kategóriának több hosszú útvonalválasztós átmenet is feladatot jelentett.

Remekül oldotta meg ezt a feladatot Szuromi Hanga, aki a serdülő lányok között a legjobb idővel teljesítette a pályát, így Európa-bajnoki címet szerzett! Az osztrák Jasmina Gassnert fél, a cseh Tereza Janošíkovát egy perccel utasította maga mögé.

Gratulálunk az újdonsült Európa-bajnoknak és edzőjének, Viniczai Ferencnek!

Szuromi Hanga és edzője, Viniczai Ferenc

Szuromi Hanga és edzője, Viniczai Ferenc

Hangának már a tavalyi váltó ezüstéremben is elévülhetetlen érdemei voltak, idén pedig egyéniben is sikerült az éremszerzés, mégpedig a legfényesebb. Külön emeli a siker értékét, hogy a serdülő korosztályba hivatalosan még be se lépett, vagyis még két évig ugyanebben a kategóriában versenyezhet. Pataki Réka Dalida 16., Vékony Vanda 30., Hajnal Dorottya 51. helyen végzett.

A fiúknál nagy különbségek alakultak ki: a cseh Daniel Vandas két és fél perccel verte a svájci Andrin Gründlert és öt és féllel a finn Tuomas Heikkilät. Mögöttük már szorosabb volt a mezőny, a magyarok közül Egei Patrik 13., Zacher Márton 19., Ormay Mihály 29., Szuromi Mátyás 34. lett.

Ifiben a lányoknál a svájci Hanna Müller mögött percen belül volt a finn Anna Haataja és a cseh Anna Šticková. A mieink szereplése: Viniczai Csenge 12., Szuromi Luca 14., Weiler Virág 22., Faggyas Réka 54. hely.

A fiúk között a finn Olli Ojanaho megismételte tegnapi elsőségét, négy perccel mögötte következett az orosz Vladislav Malyshev és honfitársa, Topi Raitanen. A magyarok közül Dalos Máté 17., Miavecz Balázs 22., Mészáros Mátyás 28., Szűcs Botond 39. helyen végzett.

Holnap ugyanezzel a helyszínen, de egy gyorsabb terepen rendezett váltóval zárul az Európa-bajnokság. Mivel a mieink ma minden kategóriában kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak (vagyis három versenyzőnk is az első harmincban végzett), bizakodva várhatjuk az eredményeket.