20140628_eyoc

Serdülő lány váltónk negyedik

Az éremtáblázaton hatodikok lettünk.

A normáltávhoz hasonló kemény terepen rendezték a zárószámot, a váltót. Emiatt a megszokott szoros verseny elmaradt, a legtöbb kategóriában elég hamar szétrázódott a mezőny, és nagyobb különbségek alakultak ki a helyezettek között.

A serdülő lányoknál Pataki Réka volt az első futó, aki az ötödik helyen jött be, a második boly elején, öt percre a vezető oroszoktól. A második körben a cseh Tereza Janošíková (aki mindkét egyéni számban dobogós lett) lerázta a finneket kettő, az oroszokat négy percnyi távolságra; Vékony Vanda tartotta az ötödik helyet, sőt, sikeresen felzárkozótt a franciákra. A harmadik futóknál az első három helyen már nem változott a sorrend; Szuromi Hanga pedig kielőzte a franciákat, miközben sikerült a svájciak legjobbját, Simona Aebersoldot maga mögött tartania, így a negyedik helyen érkezett a célba.

A fiúknál sem sokáig maradt együtt a mezőny: már az első futóknál két perc előnyt szerzett a cseh-finn duó; Zacher Márton a hetedik pozícióban jött. A második körben meglepetésre a svájciak másfél perccel kielőzték a cseheket és a finneket, miközben Egei Patrik a 14. helyre csúszott vissza. A befutó embereknél újra fordult a kocka: Tuomas Heikkilä a finneket hozta be elsőnek, két perccel a svájciak és kilenccel a csehek előtt. Szuromi Mátyás a kilencedik helyre jött fel.

Az ifi lányoknál az első futók között a lengyelek vezettek másfél perccel az angolok és néggyel a franciák előtt; Weiler Virág a tizedik helyen érkezett. A második futóknál a lengyelek előnye három percre nőtt, ezúttal a csehek és a svédek előtt. A többiek már lőtávolon kívülre kerültek (hét és fél perc hátrány), Szuromi Luca pedig felhozta a hetedik helyre a magyar váltót. A befutó embereknél a lengyelek elszórakozták az előnyüket, így a csehek jöttek be elsőnek, a lengyeleket a végén még a svájciak is lehajrázták. Viniczai Csenge a hetedik helyen futott be, öt másodperccel az orosz váltó mögött.

A fiúknál Svájc-Norvégia-Finnország volt a sorrend az első kör végén, Mészáros Mátyás a 15. pozícióban érkezett. Ezután Norvégia állt az élre, egy percre leszakítva a svédeket és négyre a svájciakat; Miavecz Balázs a 17. helyen jött. A végére a norvégok két percre növelve az előnyüket nyertek, a két egyéni számban győztes Olli Ojanaho behozta a finneket a második helyre, lehajrázva a svédeket. Dalos Máté a 15. helyen futott a célba.

Az Európa-bajnokság éremtáblázatán Magyarország egy aranyéremmel a hatodik lett.
A sorrend:
1. Finnország 3-4-2
2. Csehország 3-1-5
3. Svájc 2-4-0
4. Lengyelország 1-0-2
5. Norvégia 1-0-1
6. Magyarország és Portugália 1-0-0
8. Oroszország 0-1-1
9. Ausztria és Ukrajna 0-1-0
11. Svédország 0-0-1