20140727_jwoc

Taroltak a svédek a Junior VB-n

Lány váltónk a 13. helyen végzett.

A váltóval ért véget az idei junior világbajnokság, amit Borovecben, Bulgária legnagyobb síközpontjában rendeztek.

A lányoknál az első körben Heidi Mårtensson kihasználta fizikai adottságait, és 42 másodperc előnnyel érkezett. Mögötte egy 18 fős boly érkezett egy percen belül, aminek Weiler Virág is a tagja volt, 1’31″ hátránnyal a 17. helyen futott be.

A második körben már szétszakadt a mezőny, a két svéd és a két norvég váltó 25 másodpercen belül maradt, de mögöttük már nagyobb különbségek alakultak ki. Szuromi Luca a 14. helyen váltott.

Az utolsó futóknál a svédeknél Sara Hagström – a VB legeredményesebb versenyzője – nyomába a norvég Mathilde Rundhaug eredt. Két bátor útvonalválasztással (kerülőt vállalva kilépett a betonútra) még az élre is tudott állni, de a svéd végül fizikailag jobban bírta a végét, és 9 másodperccel lehajrázta. A harmadik helyezettre hat percet kellett várni, meglepetésre Lisa Schubnell hozta fel a svájciak kettes váltóját a 13. helyről a dobogóra. Viniczai Csenge a 16. helyen futott be, ami a világbajnoki 13. helyezést jelentette (ahol minden országból csak az előrébb végzett váltó számít).

A fiúknál az első kör végén kiélezett volt az állás: 27 váltó érkezett meg 1’48″-en belül. Tugyi Levente hiába jött a vonattal, rossz pontfogás miatt kiesett. A második futóknál a svéd-cseh-svájci trió állt az élre, de mögöttük még mindig szoros volt az állás. Ez a három váltó haladt együtt az élen, egészen a célig, ahol a normáltávon győztes Anton Johansson lehajrázta Marek Minárt és Sven Hellmuellert, így végül nem változott a befutási sorrend a második váltáshoz képest.

A VB legsikeresebb nemzete Svédország lett toronymagasan, több elsőséget gyűjtöttek, mint a többiek együttvéve. Ők adták a legeredményesebb női és férfi versenyzőt is: Sara Hagström három arany- és egy ezüstérmet, Anton Johansson két aranyat és egy bronzot gyűjtött.

Éremtáblázat
1. Svédország 5-2-2
2. Norvégia 1-2-0
3. Finnország és Svájc 1-0-2
5. Új-Zéland 1-0-0
6. Csehország 0-1-1
7. Lengyelország és Olaszország 0-1-0
9. Dánia 0-0-1