20140812_wuoc

Svájcé az első arany a Főiskolás VB-n

A magyar váltó 18. a sprint váltón.

Kroměříž városában rendezték a világbajnokság első számát, a sprint váltót. A Felnőtt VB-hez hasonlóan itt is idén debütált a versenyszám, azonban itt nem nő-férfi-férfi-nő, hanem nő-férfi-nő-férfi sorrendben futottak a csapattagok.

A svájciak voltak az abszolút esélyesek, váltójuk két férfi tagja, Martin Hubmann és Matthias Kyburz is világbajnoki címet szerzett ebben a számban egy hónapja Trentoban. Itt is simán nyertek, úgy, hogy minden váltásnál ők álltak az élen.

Az első futók között Sarina Jenzer jött elöl, nyomában a svéd Lina Strand. Kilenc váltó volt egy percen belül, de néhány esélyes nemzet (cseh, francia, finn, norvég) beragadt és nem a közvetlen élbollyal érkezett. Bertóti Regina a 19. pozícióban váltott.

A második körben Martin Hubmann gyakorlatilag eldöntötte a versenyt: 1’21″-re meglépett a svéd Johan Högstrandtól, aki mögött 21 másodperccel érkezett egy komolyabb boly az orosz, francia, cseh, finn, norvég versenyzővel, vagyis helyreállni látszott a világ rendje. Baumholczer Máté feljött a 17. helyre.

A harmadik futóknál Julia Gross és Karolin Ohlsson egyedül futva tartották az első két helyet és a különbség sem nagyon változott, miközben izgalmas csata kezdett kibontakozni a harmadik helyért a norvégok, csehek és franciák között, akik 3 másodpercen belül váltottak. Kovács Filoména a 20. helyen érkezett.

A végén Matthias Kyburz és Albin Ridefelt egy biztonsági futással hozták az arany- és ezüstérmet Svájcnak és Svédországnak, a cseh Vojtěch Král pedig a hazai közönség biztatása közepette megszerezte a bronzot. Tugyi Levente a 18. helyre hozta be a magyar váltót.

Holnap a hét legkeményebb száma, a normáltáv következik.

A mieink rajtidejei:
Zsigmond Vanda 9:17
Bertóti Regina 9:39
Rusvai Katalin 10:27
Gyurkó Fanni 11:45
Tugyi Levente 9:40
Baumholczer Máté 10:22
Bakó Áron 11:22
Liszka Krisztián 11:38

Fotó: Zentai László